Pondělní denní nárůst počtu potvrzených případů je nejvyšší od 29. června, kdy testy odhalily nový koronavirus ve více než dvou stovkách případů. V minulém týdnu se denní přírůstky pohybovaly od 64 v pondělí do 137 případů ve čtvrtek.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
Hamáček a Vojtěch se v červnu těšili největší důvěře lidí, ukázal průzkum

Za dnešek zatím do 14:00 přibyly asi čtyři desítky nově potvrzených případů nákazy na celkových 14 152. Z nemoci covid-19 se už uzdravilo 8836 lidí. Nemoc u nich měla většinou lehký průběh. S koronavirem je podle posledních údajů ministerstva hospitalizováno 137 pacientů, z nichž 18 je v těžkém stavu.

Nejhorší situace je aktuálně v Moravskoslezském kraji, kde hygienici v pátek rozšířili protiepidemická opatření na celý region. Za posledních sedm dní přibylo na Karvinsku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 62 nakažených, což je nejvíce ze všech regionů ČR. V sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 38 případů na 100 tisíc obyvatel.

Další lokální ohnisko je na Uherskohradišťsku, kde hygienici hlásí za sedm dní přibližně 19 případů nákazy na 100.000 obyvatel. V obci Vlčnov proto musejí lidé od soboty povinně nosit ochranu úst a nosu ve veřejné dopravě a vnitřních prostorách.

Lidé na Masarykově náměstí protestem vyjadřují nesouhlas s postupem vlády a Krajské hygienické stanice (KHS) v Ostravě, 20. července 2020 v Ostravě.
Ostrava nemlčí! Největší lež v zemi! Lidé protestovali proti ministru Vojtěchovi

V Čechách je nejvýraznější ohnisko nákazy na Jablonecku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno přes 24 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Podobná je situace na Mělnicku, kde mají za uplynulý týden přibližně 22 nakažených na 100 tisíc obyvatel.