„S jistotou lze potvrdit výskyt této mutace v Praze, Středočeském kraji, Královéhradeckém kraji, Jihomoravském kraji, v Jihlavě a Plzni. Není možné zcela vyloučit přítomnost i jinde,“ uvedla pro server iDnes.cz mluvčí Státního zdravotního ústavu Klára Doláková. 

Předběžně se nákaza britskou mutací zatím prokázala u 47 osob, laboratoře by to měly potvrdit v následujících dnech.  

Podle dřívějších vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není britská mutace nebezpečnější, ale šíří se zhruba o čtyřicet procent rychleji a pravděpodobně postupně mezi variantami převládne. I před ní však zřejmě chrání vakcíny, kterými se v Česku v současnosti očkuje. 

Antigenní testování na covid-19 pro veřejnost v Nemocnici Pelhřimov.
Příznaky britské mutace koronaviru: lidé mají častěji kašel a bolí je v krku

S britskou mutací koronaviru se potýká i nemocnice ve Slaném na Kladensku, kde se během prvních tří lednových týdnů koronavirem nakazilo 65 zdravotníků z klíčových oddělení. Onemocněli přitom i lidé, kteří již absolvovali první očkovací dávku. 

„Je jasné, že za účinně očkovaného lze považovat člověka až po ukončení vakcinace druhou dávkou, a tedy že úvahy o odložení druhé dávky a dokonce doporučení tohoto postupu ministrem zdravotnictví jsou nesprávné,“ varoval ředitel nemocnice Štěpán Votoček. 

První případ v Česku 

Takzvaná britská mutace nového typu koronaviru byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii. Později se prokázala například v Německu, na Slovensku a v Maďarsku, podezření na její výskyt ohlásilo také Rakousko. 

Ilustrační foto.
Očkování dostali přednostně zdravotníci soukromé kliniky. Jejich kolegové zuří

Prvním oficiálně potvrzeným případem nákazy britskou mutací v Česku se datuje k 25. prosinci. "Z Německa do Královéhradeckého kraje přicestoval člověk, který byl v kontaktu s člověkem nakaženým britskou mutací. Nemuselo však jít o první případ," upozornila již dříve vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

Na základě zkušeností z jiných evropských zemí se odborníci domnívají, že v současnosti může být asi desetina všech případů s britskou mutací.