Poslanci se naposled sešli minulý týden ve středu na mimořádné schůzi, kdy schválili speciální zákon, který umožní lidem v karanténě kvůli koronaviru hlasovat v říjnových senátních a krajských volbách, a zavedení distanční výuky do školského zákona.

Testování na koronavirus v Brně. Ilustrační snímek
ON-LINE: V Česku přibylo 260 nakažených. Nejhorší situace je na Kolínsku

„Kancelář Poslanecké sněmovny v neděli obdržela informaci, že ve druhé polovině minulého týdne byl u jedné osoby z řad poslanců zjištěn pozitivní výsledek na covid. Tato osoba se ve středu zúčastnila mimořádné schůze,“ citoval server Lidovky.cz z e-mailu, který Morávek rozeslal poslancům.  

Podle informací Práva, které se odvolává na šéfa tiskového odboru Sněmovny Romana Žambocha, je nakaženou osobou exministryně pro místní rozvoj a obrany Karla Šlechtová. 

Poslanci v karanténě

"Mohu potvrdit, že se na našem klubu vyskytl covid a vše již řeší hygiena. Vím, že některým kolegům byla nařízena karanténa, kolika lidí se to ale týká, to bude vědět spíše pan kancléř, který s hygienou komunikuje," sdělil ČTK předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Hygienici již určili okruh poslanců sedící v sále v bezprostřední blízkosti nakažené osoby. V karanténě je tak v současnosti více než deset osob z řad poslanců ANO a ČSSD. Ta by jim měla skončit na začátku září.

Pražská hygiena na webu uvedla, že udělala standardní epidemiologické šetření a posoudila všechny kontakty. "Byla nařízena karanténa všem vyhodnoceným, takzvaně epidemiologicky závažným kontaktům, tedy jedenácti osobám v přímém kontaktu, které byly, jsou a budou dále sledovány včetně provedení testu na covid-19 metodou RT-PCR," napsali na webu. V době zveřejnění informace, zhruba kolem 12:30, nebylo žádné další onemocnění u kontaktů potvrzeno.

Pořadatel kontroluje nasazené roušky u fanoušků
Ministerstvo vydalo opatření k nošení roušek. Povinné budou v MHD či nemocnicích

Podle Blesku je v karanténě poslankyně ANO Monika Červíčková, Radiožurnálu potvrdila předsedkyně zdravotnického výboru Věra Adámková (za ANO), že ji kontaktovala hygiena. Šlechtová ve Sněmovně sedí na pomezí poslanců ANO a ČSSD. Poslanec sociální demokracie Václav Votava na dotaz ČTK uvedl, že se nechal na koronavirus testovat, výsledky ale ještě nemá.

O situaci byly informovány všechny poslanecké kluby. "Kromě karantény osob, které se ve středu v době jednání Sněmovny pohybovaly v bezprostřední blízkosti zmíněné paní poslankyně, bude neprodleně provedena dezinfekce hlavního jednacího sálu Sněmovny a vedení Kanceláře Sněmovny provedlo i určitou inventuru zásob roušek, respirátorů, gumových rukavic a dezinfekčních a hygienických prostředků, abychom byli připraveni zajistit chod Sněmovny," sdělil ČTK ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch. Řádná schůze dolní komory začne 15. září.

Z politiků se v březnu nakazil koronavirem například senátor ODS Pavel Karpíšek, pozitivní test měl v dubnu též tehdejší plzeňský hejtman za ČSSD Josef Bernard, který nyní vede kandidátku hnutí Starostové a nezávislí (STAN) pro krajské volby, a v červnu také náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN).