"Pokud bude současný epidemiologický vývoj pokračovat, tak je vysoce pravděpodobné, že mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví k proplácení preventivních testů bude ukončeno 28. února," sdělil Pavlovic.

Počty provedených testů v současné době podle dat ministerstva zdravotnictví klesají, stejně jako počty jimi pozitivně odhalených případů. Na konci ledna a začátku února bylo i více než 150 tisíc PCR testů denně, v prvním únorovém týdnu průměrně přes 133 tisíc v pracovní den a ve druhém zhruba 94 tisíc denně.

Odběrové místo na testy. Ilustrační snímek
O deset tisíc méně než před týdnem. Denní přírůstky nově nakažených dál klesají

Pozitivita diagnostických testů u lidí odeslaných na vyšetření lékařem kvůli příznakům se v minulém týdnu pohybovala nad 40 procent, což podle odborníků znamená, že v populaci je stále vysoká virová nálož. U epidemiologických testů, na které chodí lidé po rizikových kontaktech, byla pozitivita kolem 20 až 25 procent. U preventivních testů, které by od března ministerstvo chtělo zrušit, je pozitivních v posledních dnech 12 až 15 procent.

Podle dat o denních výsledcích testování bylo v únoru celkem asi 1,2 milionu PCR testů, které odhalily téměř 379 tisíc nakažených. Zhruba třetina z nich byly právě testy preventivní. Část očkovaných lidí na ně ale chodí i přestože mají příznaky a měli by nárok na žádanku od lékaře nebo po kontaktu s nakaženým, kdy nečekají na žádanku od hygieny. Tím mohou být data zkreslená.

Laboratorní vyhodnocení testů na covid-19 - ilustrační foto.
Karantény se ruší. Izolace se při nákaze prodlouží na sedm dní, rozhodla hygiena

Současnou praxi, kdy nečkovaní lidé potřebují pro možnost absolvovat test žádanku lékaře, dnes kritizovali praktičtí lékaři. Denně kvůli tomu vyřizují desítky telefonátů. Někteří lidé podle nich ani příznaky nemají, a přesto žádají test, část očkovaných si nechce vyčerpat svých pět testů zdarma.