Je krátce po poledni, do dveří hradeckého Hostince u Dvořáků vchází postarší paní a prohlíží si denní nabídku. Nakonec si vybírá znojemskou hovězí pečeni s rýží. Nesedá si však s objednávkou ke stolu, ale místní kuchař a hospodský v jedné osobě Pavel Škorvánek balí jídlo do termoboxu. „Je toho dost. Půlku si dám k obědu a druhou k večeři,“ řekla žena při placení 150gramové porce, která ji vyšla na 170 korun.

Podle Škorvánka není jediná, kdo v poslední době šetří takto na obědech. „Sice mám napsáno, že je to 150 gramů, ale určitě je to o něco víc. A lidé to vědí a často si sem právě chodí takříkajíc pro dvouporcovku,“ doplnil hospodský, který lidem v době stále dražších pokrmů vychází vstříc tím, že jim zdarma dává i termoboxy.

Že by si však někdo objednal jedno jídlo a k tomu dva a více příborů, s tím se Škorvánek setkává jen zřídka. Naopak velmi často to slýchá provozní další hradecké restaurace Šalanda Jitka Podzimková. „Je to hlavně u těch klasických tataráků. Ale i u pártyboxů či masových a sýrových prkýnek. Ty sice vyjdou dráž, ale když si to pak celá parta rozpočítá, dostane se na cenu, která je mnohdy nižší než klasické meníčko,“ uvedla Podzimková.

close Česko za babku info Zdroj: Deník zoom_in Česko za babku Česko za babku
Průvodce Deníku, jak se v roce 2023 nezbláznit z velkého zdražování. Kde se dá ušetřit a nebude to lidi bolet. Jak změnit některé návyky a nesnížit si životní úroveň. Od jídla přes domov k zábavě až třeba po dovolenou.

Trend z USA

Sdílení jídla přišlo do České republiky z USA. A právě tato „americká“ cesta je u nás v poslední době trendem i podle známého „gastronauta“ Pavla Maurera. Američané sice podle něj patří k největším plýtvačům jídla na světě, ročně se tam vyhodí až 60 procent jídla, ale v případě restauračního stravování udávají nový směr.

„Američané jsou sice mistry v plýtvání, ale právě v ohledu sdílení jídla by si z nich mohli vzít leckteří restauratéři příklad,“ řekl nedávno deníku Maurer. Ve Spojených státech sice neexistují malé porce, ale v místních restauracích už si zvykli na to, že si například čtyřčlenná rodina objedná pouze tři porce - a čtyři příbory. „U nás by se na takové lidi dívali hospodští skrz prsty, ale tam ani nemrknou okem,“ dodal Maurer.

Že se doba mění a takzvaný „sharing“ berou nyní čeští hospodští na milost, potvrdil Deníku člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků a garanta projektu Moje restaurace Luboš Kastner. Bohužel jich je podle něj zatím stále málo. „Se sdílením jídla mají nyní problém spíše ty tradiční hospody, které si jedou v guláších, svíčkových a jednoporcovkách. Měly by však naopak jit tomu trendu naproti. Při sharování by si lidé objednali daleko více jídla. Já jsem velký příznivec tohoto trendu a v mých restauracích s tím slavíme úspěch,“ doplnil Kastner.

Kde se dá v Česku dobře a levně najíst? Podívejte se:

pro zvětšení klikněte na grafiku

close Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy. info Zdroj: Deník zoom_in Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy.

close Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy. info Zdroj: Deník zoom_in Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy.

close Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy. info Zdroj: Deník zoom_in Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy.

close Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy. info Zdroj: Deník zoom_in Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy.

close Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy. info Zdroj: Deník zoom_in Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy.

close Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy. info Zdroj: Deník zoom_in Kde se dobře a levně najíst? Deník připravil tipy.