Z pěti nově evidovaných obětí připadají podle údajů ministerstva na dnešní den dva mrtví. Páteční bilanci úmrtí pak ministerstvo rozšířilo na sedm. Jediným dubnovým dnem bez úmrtí s covid-19 tak stále zůstává středa 15. dubna.

Dnešní přírůstek potvrzených nových případů se večer pravděpodobně ještě o něco zvýší. Poslední dva dny ale klesal. V pátek přibylo 116 nakažených, ve čtvrtek 132 a ve středu 160.

Snižoval se také poměr počtu prokázaných nákaz k celkovému dennímu počtu testů. Od středy jich laboratoře každý den provedly přes 8000, o víkendu ale bývá počet nižší.

I během chytré karantény musejí lidé dodržovat některá nařízení.
Chytrá karanténa se blíží: Co bude obnášet a jak se změní nouzový stav

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý po Velikonocích uvedl, že lidé o svátcích polevili v dodržování opatření a na počtu nakažených se to v následujících dnech projeví. Rovněž náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula předpokládal růst počtu nemocných po inkubační době zhruba za týden, tedy přibližně o tomto víkendu.

Nejvíce nakažených je dlouhodobě v Praze, k dnešnímu večeru jich bylo 1567. Na 100.000 obyvatel připadá v hlavním městě více než 115 nakažených. V Olomouckém kraji je na 100.000 obyvatel více než 97 případů nákazy a v Plzeňském kraji evidují na 100 tisíc obyvatel přes 90 nakažených. V Praze je i nejvyšší počet úmrtí, a to 70. Následují Moravskoslezský kraj s 19 oběťmi a ve středních Čechách zaznamenali 18 úmrtí.

Nemocnice se kromě viru potýkají i s kyberútoky

V posledních dnech se některé nemocnice v Česku potýkaly s kyberútoky. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha byly však odraženy. Nelze ale vyloučit, že dojde k dalším útokům. Hrozbu vnímá jako vážnou, zdravotnická zařízení podle něj dělají vše, aby se co nejlépe na možný útok připravila. Ministerstvo je v kontaktu s policií i s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

"Víme, že tady už proběhly určité pokusy, ty byly naštěstí odraženy. Zatím není nějaký zásadní problém v této chvíli, ale riziko tady je skutečně velice výrazné," řekl Vojtěch.

Podle něj se nedá vyloučit, že pokusy o útoky budou v následujících dnech pokračovat. "Hrozba je vážná, my ji nijak nepodceňujeme. Jediné, co můžeme dělat, je připravit se," řekl ministr. Zmínil například intenzivnější zálohování dat, aby nebyly chod nemocnic a zdraví pacientů nijak ohroženy.

Ministerstvo zdravotnictví podle Vojtěcha úzce spolupracuje s NÚKIB i s kybernetickou sekcí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Informace o tom, co je motivem útoků nebo odkud jsou vedeny, ministr nemá. Podle něj je to věcí policie.

Rychlotest pro testování na koronavirus - ilustrační foto
Testování promořenosti koronavirem: Účastníci studie budou otestováni do týdne

NÚKIB hrozbu kyberútoků hodnotí na úrovni vysoká, tedy hrozba je pravděpodobná až velmi pravděpodobná. Útoky jsou podle NÚKIB nyní v přípravné fázi, hlavně přes takzvané spear-phishingové kampaně. Phishing používají podvodníci k získávání citlivých údajů. Rozesílají e-mailové zprávy, jež často vyzývají adresáta k různým úkonům a zadání dat. Spear-phishing pak cílí na konkrétní adresáty.

NÚKIB doporučuje ohroženým zařízením, aby uživatelé počítačových systémů hlásili správci sítě otevření podezřelých příloh e-mailů v posledních dnech. Podle dřívějších vyjádření IT expertů oslovených ČTK může jeden útok vyřadit síť i na několik dnů, což je v současné epidemii koronaviru vážnou hrozbou.

Vir coviper

V noci na dnešek byla například terčem útoku Karlovarská krajská nemocnice (KKN). Dva pokusy o kyberútok ale nemocnice odrazila, nezpůsobily jí žádné škody. S podobnými útoky se správci sítě setkávají často, řekl ČTK mluvčí KKN Vladislav Podracký. "IT zaznamenali první útok v sobotu ve 23:51 RDP terminálového serveru a druhý útok dnes ve 2:15 útok na SSH webových serverů," uvedl Podracký. Podrobněji se správci sítě nemocnice z bezpečnostních důvodů vyjadřovat nechtějí.

Tuzemské nemocnice aktuálně ohrožuje virus pod názvem coviper. Do systému se dostane například e-mailem. V napadených počítačích způsobí, že nepůjdou nastartovat a nenaběhne v nich operační systém. Uvedl to server iRozhlas s odkazem na vyjádření antivirových firem Eset a Avast.

Zdržte se útoků na české zdravotnictví, varoval americký šéf diplomacie Pompeo

"Podle naší telemetrie, to znamená těch dat, které vidíme v našich systémech, a informací, které NÚKIB zveřejnil, tak se jedná o malware, kterému se říká coviper," uvedl pro Radiožurnál technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák.

Když se uživateli dostane do počítače, na obrazovce se mu objeví obrázek koronaviru, tedy šedé koule s červenými výstupky, a anglický text o tom, že počítač byl nakažený koronavirem a uživatel by neměl ztrácet čas tím se ho zbavit, protože to nejde.

Znepokojení nad kybernetickými útoky na české zdravotnictví vyjádřil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Ten, kdo se podílí na takovýchto akcích, podle něj musí být připraven, že ponese následky svých činů.