„Zatím nám dvojnásobně zdražila elektřina. Už to je velký zásah. U plynu to zatím tak hrozné není, máme na něj do konce roku fixaci, ale už teď víme, že nám od ledna stoupne jeho cena o více než pětinásobek,“ řekl spolumajitel pivovaru, který letos hodlá vystavit na devět tisíc hektolitrů piva Jiří Andrš.

S výhledem na stále se zvyšující ceny energií, které patří u pivovarů k nejzásadnějším položkám, Andrš předpokládá, že ještě do konce roku bude muset pivovar opět zdražit své produkty. „Ceny energií se samozřejmě do ceny piva přímo promítnou, s tím se nedá nic dělat. Celé zdražení bude muset přejít na zákazníka,“ dodal Andrš.

Ilustrační foto
Pivo podražilo, vyšší je i cena plechovek. Lidé se do hospod nehrnou

Nejvíce ho mrzí, že v sektoru „národního moku“ nepodal v posledních letech, a to i s ohledem na pandemii, stát pomocnou ruku. Cestu naopak vidí ve snaze Českomoravského svazu minipivovarů sjednat s vládou jednání o snížení DPH u elektřiny a plynu ze současných 21 na 10 procent. Na tomto kroku chtějí minipivovarníci spolupracovat s Českým svazem pivovarů a sladoven. „Za poslední roky jsme utrpěli mnoho ran a ta současná, v podobě zvyšujících se cen energií, by mohla být pro mnohé pivovary smrtelná. Proto chceme otevřít s vládou jednání o snížení DPH na energii,“ osvětlil nedávno důvody prezident minipivovarníků Michal Voldřich.

Rovněž zatím malou pomoc ze strany vlády vnímá i ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Marina Ferencová. „V tuto chvíli se většina pivovarů a dalších firem snaží pomoci především vlastními silami. Již v době nástupu pandemie se mezi naší odbornou veřejností začalo hovořit o některých úlevách. Ať již například v dočasném snížení spotřební daně, nebo DPH. To stále přetrvává,“ uvedla ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Marina Ferencová.

Stát o přijmy nepřijde, tvrdí Maier

Úlevy z energií u pivovarníků by přivítal i pivovarský expert z České zemědělské univerzity v Praze Tomáš Maier. „Energie je u pivovarů tou nejzásadnější položkou. Za poslední měsíce se výroba jednoho půllitru piva zvedla o desítky haléřů. Na jeden půllitr nyní malé pivovary vynaloží za energii tři až čtyři koruny a velké pivovary jednu korunu. A s ohledem na současný vývoj se dá očekávat, že tyto ceny ještě porostou a bohužel to nakonec odnese zákazník,“ uvedl Maier.

Mikulovanka Jitka Ilčíková otevírá pod Dunajovickými kopci pivovar specializující se na výrobu piva typu lambic.
OBRAZEM: Žena vaří „divoké“ lambic pivo. Uspět na českém trhu je těžké, říká

Zdroj: DeníkJednání o snížení DPH, popřípadě dočasného snížení spotřební daně, je tak dle Tomáše Maiera logickým krokem. Při takové úlevě totiž stát paradoxně nepřijde o příjmy. „Když rostou náklady a pivo se zdražuje, tak pivovary odvádějí daně z vyššího základu. A v době, kdy nyní stát vydělává mnohonásobně na energiích, by při úlevách nebyl bitý. A nebyl by bit ani koncový zákazník,“ dodal expert.

Na daňové úlevy žádané pivovarníky se Deník zeptal ministerstva průmyslu a obchodu a také resortu financí. Ministerstvo financí ale do uzávěrky neodpovědělo a resort průmyslu zpětně odkázal právě na resorty financí či zemědělství.