Paní Lenka z Prahy se stejně jako řada dalších OSVČ kvůli zavření základních škol musí doma starat o malého školáka. Za to jí náleží ošetřovné. Jenže úředníci jí tento týden žádost o jeho vyplacení vrátili s tím, že musí nejprve doložit potvrzení, že škola byla skutečně zavřena.

Ilustrační snímek
Některým rodičům už pracují nervy. Školky chtějí otevřít co nejdříve

Cesta k získání peněz se tak dál prodloužila. Paní Lenka přitom není sama, úřady totiž podle zjištění Deníku vrátily k doplnění kvůli formalitám skoro polovinu žádostí, které poslaly OSVČ.

Zbytečné papírování

„Aby někdo chtěl potvrzení o tom, že dítě má navštěvovat školu, když jsou všechny školy zavřené z nařízení vlády a v zemi je stále ještě povinná školní docházka, je úplný nesmysl,“ zlobí se viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

I v případě, kdy úřady pošlou peníze okamžitě, bývá pro řadu žadatelů často pozdě. „O dávku se žádá vždy za uplynulý měsíc a peníze tak na účet dorazí se značným zpožděním. Finanční situace rodiny se tak komplikuje,“ říká analytička Hospodářské komory Karina Kubelková.

Úředníci neustoupí

Úředníci však na doložení dokladu striktně trvají. „Potvrzení ze školy se požaduje kvůli kontrole. Bez něj by totiž nebyl k dispozici žádný doklad o tom, že dítě, v kontextu se kterým se má ošetřovné pobírat, za běžného stavu do školy chodí,“ řekla Deníku mluvčí ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová.

Rychloopravna obuvi v Mostě
Sněmovna schválila příspěvek pro živnostníky i po 30. dubnu

Živnostníci, kteří kvůli koronaviru přišli o zdroj obživy a žádají stát o pomoc, na byrokratické bariéry narážejí často. „Speciálně malí podnikatelé běžně žádali o slíbenou pomoc, ale nikdo se jim neozval třeba 14 dní. Až pak jim oznámili, že tam mají nějakou drobnou formální chybu,“ konstatovala Bartoňová Pálková. Získání potřebných peněz se tedy pozdrželo. „Bazírovat v dnešní době na formálních chybách je podle mě zbytečné,“ prohlásila.

Ministerstvo průmyslu a obchodu dosud posuzovalo 40 tisíc žádostí OSVČ o vyplacení ošetřovného. Zamítnuta jich byla tisícovka, k doplnění jich úředníci žadatelům vrátili 17,5 tisíce. „Schváleno bylo celkem 21 500 žádostí, z čehož bylo proplaceno 13 tisíc žádostí v částce cca 90 milionů korun,“ dodala mluvčí ministerstva průmyslu Filipová.