Arnika horská je planá rostlina snadno rozpoznatelná díky své ochlupené lodyze a svému velkému žlutooranžovému květu, který se podobá kopretině. Tato květinka má mnoho lidových názvů, říká se jí například bylina pádů, kdy název odkazuje na její tradiční používání při léčbě následků úrazů (modřiny, boule) a svalového přetížení (křeče, namožení). Označení vogézský tabák připomíná využití jejích listů a název bylina kazatelů zase dřívější využívání jako úlevy od chrapotu všech, kteří nadměrně zatěžují svůj hlas.

Jste skřivan, nebo sova?
Ponocování je nebezpečnější, než se myslelo. V těle nadělá velkou paseku

Její nároky na nadmořskou výšku, typ půdy a podnebí vedou k tomu, že neroste jen tak někde. Najdete ji zejména na loukách (nad 800 m n. m.) v horských oblastech Evropy. Vyhledává přitom kyselé (pH od 5 do 5,5), křemičité a nevápenaté půdy. K životu rovněž potřebuje nakloněný terén, který zajišťuje dostatečný odvod vody, čímž brání stojaté a příliš kyselé vlhkosti. Zkrátka potřebuje vodu, ale ne příliš. V České republice ji najdete převážně v Krkonoších a na Šumavě.

Nepodceňujte bolest na hrudi.
Cukrovkáři mnohdy neví, že měli infarkt. Často nastává během dopoledne

Léčivé účinky

Přípravky z arniky horské pomáhají při zánětech a bolesti. Jsou účinným prostředkem při všech traumatismech, jako jsou modřiny, zhmožděniny, namožené svaly, vymknutí, fraktury, zánět šlach, onemocnění žil a kapilár. Využít se dají rovněž při bolestech zad a kloubů. Vzhledem k jejímu vazoprotektivnímu účinku je arnika účinným pomocníkem v předoperační a pooperační péči a při zubních zákrocích. Všude, kde je zkrátka nějaké „trauma“.

Nejčastěji se výtažky z arniky používají zevně k mazání nebo vnitřně v homeopatickém ředění. Jejich výhodou je, že jsou netoxická, šetrná a mají velmi rychlý efekt. Podání ihned po úrazu zmírňuje krvácení i otok a tento lék velmi dobře funguje i v operační péči (před a po operaci) anebo při porodu. Ideální je právě kombinace homeopatické arniky vnitřně a arniky v masti zevně přímo na postižené místo.

Ilustrační foto
Chřipka zabíjí. Očkuje se jen třetina ohrožených

CO V ARNICE NAJDETE?

Výtažky obsahují:

* Seskviterpenické laktony, které mají protizánětlivé vlastnosti. Jejich hořká chuť chrání bylinu před býložravými zvířaty.

* Flavonoidy, ty jsou široce zastoupené ve třídě venotonických a protizánětlivých léků Jejich antioxidační účinek také chrání rostlinu před škodlivými vlivy slunečního záření.

* Esenciální oleje, které se, jako především thymol, používají ve farmacii pro své antiseptické vlastnosti. Bylinu pak chrání před bakteriemi a houbami obsaženými v půdě.