V roce 2015 ležel dokonce jen na Labské Boudě. Ale přesto to nebylo tak zlé, jak to vypadá. Shrnutí o tom, jak tomu bylo, Deníku sdělila Karolína Neumannová z oddělení všeobecné klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

„Na Štědrý den roku 2000 vykazovala nejvyšší denní teplota vzduchu značnou variabilitu – i když byl tento den na většině území tzv. ledovým dnem,“ konstatovala. To znamená, že tam maximální teplota nepřekročila nulu. Na některých místech ale vystoupala až k devíti stupňům Celsia.

Miloslav Kyzlík z Roudnice nad Labem-Podlusk je sběratelem betlémů. V přístavku rodinného domu jich opatruje několik stovek od miniaturních s několika figurkami až po velké betlémy i se stovkou figurek.
Výsledek mnohaletého úsilí. Sběratel se pyšní i netradičními betlémy

„Minimální teploty se pak na celém území držely pod bodem mrazu,“ uvedla Neumannová. Sníh se v nížinách vyskytoval pouze ojediněle, více než deset cm sněhu leželo pouze v horských oblastech. Sněžilo pouze na Karlovarsku. V roce 2001 se teplota držela pod nulou celý denn. Nejnižší teplota byla naměřena na šumavské Horské Kvildě, -31,5 °C. Až na výjimky pokrýval celou republiku sníh, nejvíce ho bylo na Lysé hoře, 141 centimetrů. V průběhu dne na většině území nasněžil další. 

V roce 2002 se denní maxima vyšplhala nad nulu pouze na pár místech jižních, západních a středních Čech. „Nejtepleji bylo přes den na Horské Kvildě, +1,5 °C, a nejchladněji v Bohdanovicích (Moravskoslezský kraj), -11,0 °C. Sníh ležel i v nižších polohách. Sněžilo pouze v severozápadní části Čech. O Štědrém dnu roku 2003 se nejvyšší teploty vyšplhaly nad nulu pouze na čtyřech stanicích ve správě Českého hydrometeorologického ústavu. Největší zima byla opět v Horské Kvildě, a to -31,10 °C. Sněhová pokrývka byla na více než polovině území.

Rok 2004 se řadí mezi nejteplejší

Vánoce roku 2004 se řadí mezi teplejší. Nad deset stupňů bylo zaznamenáno v jihomoravských Dyjákovicích a Lednici. „V noci mrzlo jen zřídla, nejnižší minimální teplota -5,9 °C byla zaznamenána na Frýdeckomístecku. Sníh byl tento rok většinou na horách s maximem na Labské Boudě, 84 centimetrů,“ řekla Neumannová.

I následující rok 2005 meteorologové převážně naměřili maximální i minimální teploty nad nulou. Nejvyšší byla v Ústí n. Labem,7,9 °C, nejnižší, -5,9 °C na Bruntálsku. Sníh byla na více než polovině republiky. Na Šumavě bylo i přes půl metru, v Krkonoších kolem 80 centimetrů a na Lysé Hoře dokonce 188 centimetrů.

Skauti rozváželi historickou tramvají 19. prosince po Praze Betlémské světlo.
Vánoce jsou tady. Skauti napříč Českem rozdávali betlémské světlo

O Štědrém dnu 2006 maximální teplota jen zřídka klesla pod nulu, nejvyšší teplota byla v západočeském Kynžvartu, 10,4 °C. V noci na většině území mrzlo, nejnižší teplota -9,1 °C byla na Horské Kvildě. „Sněhová pokrývka se vyskytovala pouze zřídka v horských oblastech s maximem na Lysé Hoře, osmnáct centimetrů,“ uvedla meteoroložka. Štědrý den roku 2007 byl po několika letech opět chladnější. Na celém území se držela minimální teplota pod bodem mrazu, na horách klesla i pod minus deset stupňů s nejnižší hodnotou -16,10 °C již tradičně v Horské Kvildě. Sníh byl i v nižších polohách, nejvíce, 113 centimetrů, ho měli na Labské Boudě.. 

V roce 2008 byly teploty na většině území pod nulou, nejchladněji bylo na Jesenicku (-9,1 °C). Sněhová pokrývka i nový sníh byly především na horách. O rok později, v roce 2009 se denní teplota v Rožnově pod Radhoštěm se však vyšplhala až téměř ke čtrnácti stupňům. Minimální teploty se však na převážné části území držely pod nulou, nejchladněji, -4,9 °C byla na Labské Boudě. Sněhová pokrývka byla na Štědrý den na polovině republiky, a to i v nižších polohách.

Teploty nad nulou

Na Štědrý den 2010 byly maximální teploty nad nulou, nejvyšší - 13,2 °C - byla naměřena na Frýdeckomístecku. Sníh se vyskytoval i v nižších polohách, nový padal hlavně na západě. V roce 2011 byla opět denní maxima celorepublikově nad bodem mrazu. „Minimální teploty byly vesměs kladné, pod nulu klesaly pouze ve vyšších polohách. Nejnižší hodnota byla shodně -5 °C na stanici Luční Bouda a Karlova Studánka,“ uvedla Neumannová.

V roce 2012 dosahovaly především na západní části republiky teploty i více než deseti stupňů. Sněhovou pokrývku zaznamenala na Štědrý den přibližně polovina stanic ČHMÚ, a to i v nižších polohách. Nejvíce sněhu, 61 centimetrů, leželo na Klínovci v severozápadních Čechách. Následující Štědrý den (2013) byla na celém území maximální teplota nad bodem mrazu s nejvyšší hodnotou 13,2 °C v Bohumíně. Chladněji bylo hlavně na jihu Čech, nejnižší naměřená teplota -8,2 °C byla ve Vyšším Brodě. Na Moravě se naopak minimální teploty pohybovaly nad nulou. Sníh ležel pouze na horách. 

Zvířata v období vánočních svátků
Domácí mazlíčci v ohrožení. Závěr roku přináší stres i nebezpečné nehody

O vánočním dni roku 2014 byly na všech stanicích ČHMÚ naměřeny maximální teploty nad nulou. Na převážné části byly i nejnižší teploty nad bodem mrazu, pod nulu klesaly převážně stanice v jižní části Čech a Moravy. Sníh se vyskytoval ojediněle v Krkonoších, Jeseníkách a Krušných horách. Rok 2015 byl třetím v řadě, kdy byly na celém území pouze kladné maximální teploty (tedy nad nulou). Minimální teploty klesly pod nulu pouze na třetině stanic. Sníh ležel pouze na Labské boudě, 25 centimetrů.

Sníh na třetině území

Následující rok (2016) byl sníh pouze na zhruba třetině území (stanic). Nejvíce na Lysé Hoře, 47 centimetrů. O Štědrý den 2017 zaznamenaly všechny stanice denní maxima nad nulou, nejvyšší teplota byla v Osoblaze na Bruntálsku, 11,3 °C. Také minimální teploty se až na lokální výjimky pohybovaly nad bodem mrazu. Sníh se vyskytoval ve vyšších a horských polohách. „Na Šumavě, v Krušných horách a Krkonoších leželo místy i šedesát a více centimetrů sněhu, maximum 157 centimetrů naměřila Labská bouda,“ uvedla meteoroložka Neumannová.

Vánoční hostiny lákají, přesto by se lidé přecpávat neměli.
Vánoce a zdravotní rizika: Na co vše si dávat pozor?

V roce 2018 byly o Štědrý den naměřeny denní maxima pod nulou pouze zřídka v horských polohách, jinak se na celém území vyskytovaly kladné maximální hodnoty teploty. Nejvíce, 10,2 °C, bylo ve Vyšším Brodě. Minimum již tradičně zaznamenala stanice Luční bouda, -10 °. Sníh byl ve vyšších polohách. Nejvíce, 103 centimetrů, bylo na Labské Boudě. Nový sníh padal zhruba na čtvrtině území. Loňský Štědrý den (2019) se pohybovaly maximální i minimální teploty až na výjimky nad nulou. Nejvyšší denní teplota 9,3 °C byla naměřena v Kobylí na Břeclavsku, nejnižší -4,5 °C na Luční Boudě. „Sněhovou pokrývku naměřilo na horách necelých dvacet stanic,“ dodává meteoroložka Karolína Neumannová. Nejvíce, 32 centimetrů, bylo na Labské Boudě.