„Není pravda, že bych během projevu řekl, že Tchaj-wan je samostatným státem,“ prohlásil Vystrčil. „A pokud pan prezident říká, že šlo o klukovskou provokaci, tak musím připomenout, že tuto provokaci vymyslel již můj předchůdce Jaroslav Kubera,“ uvedl v reakci na Zemanův projev, ve kterém prezident republiky také mimo jiné prohlásil, že předseda Senátu urazil svou cestou na Tchaj-wan ostatní české ústavní činitele. 

Prezident Miloš Zeman 5. září na zámku v Lánech natáčel rozhovor pro diskusní pořad Partie
Zeman nesouhlasí se snížením daně z příjmu. Nabourala by prý rozpočet

Premiér Babiš v reakci uvedl, že se necítí uražen samotnou cestou, kritizoval však některé Vystrčilovy výroky. „Nevím co chtěl pan předseda říci tím, že chtěl svou cestou narovnat páteř České republiky,“ prohlásil Babiš. „OSN má 193 členů. Patnáct z nich uznává Tchaj-wan. To znamená, že všichni ostatní mají pokřivenou páteř?“

Babiš také kritizoval postup čínské firmy, která na základě Vystrčilovy zahraniční cesty odmítla převzít milionovou zakázku od české společnosti Petroff. „Budeme bojovat za to, aby naše firmy nebyly poškozeny,“ prohlásil premiér. Zároveň ale uvedl, že cesta předsedy Senátu byla proti zásadám politiky jedné Číny. 

Podle Vystrčila však o porušení politiky jedné Číny nešlo. Upozornil na to, že Tchaj-wan v minulosti navštívila řada ústavních činitelů jiných zemí včetně ministra zdravotnictví USA Alexe Azara.

Označení cesty za nulitní? Nesmysl, říká Babiš

S návrhem KSČM, která požaduje označit Vystrčilovu cestu za nulitní (neplatnou, anulovanou - pozn. red.), však Babiš v tuto chvíli nesouhlasí. „Mně se pouze nelíbí slova z projevu pana předsedy. Já neznám závěry té cesty a rád se s nimi seznámím,“ uvedl premiér. „Nebudu ji prohlašovat za nulitní, proč bych to dělal? To je nesmysl,“ prohlásil.

„Pokud chceme být zemí, která prosperuje, musíme mít svobodu a demokracii. Nemůžeme být závislí na nedemokratické zemi. Za to musíme bojovat a o to se jako politici musíme snažit,“ reagoval Vystrčil. Vyloučil také, že by cesta na Tchaj-wan byla předvolebním tahem. „Začalo se o ní hovořit již v lednu,“ vysvětlil.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil navštívil 4. září 2020 v Tchaj-peji inovační centrum Taiwan Tech Arena
Porušení suverenity. Čína znovu kritizuje Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan

Vystrčil také zdůraznil, že díky jeho cestě je tchaj-wanská strana ochotná prohloubit ekonomické vazby s Českou republikou. „Já děkuji panu premiérovi, že je ochoten v navázaných vztazích pokračovat,“ uvedl šéf Senátu.

Deník spolu se zpravodajským serverem Deník.cz vám prostřednictvím našeho zpravodaje Luboše Palaty od soboty přinášel celý týden pravidelné exkluzivní zpravodajství a reportážní postřehy z historicky významné cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Buďte u toho a vyhrajte s Deníkem!

VÝHERNÍ SERIÁL O TCHAJ-WANU

Od soboty 29. srpna probíhal celý týden jak v tištěném Deníku, tak zde na našem webu seriál představující tento krásný asijský ostrov v Tichém oceánu. Na konci seriálu, v sobotu 5. září, jsme zveřejnili test o Tchaj-wanu. Zapojte se do něj i vy! Deset z vás se může těšit na zajímavé ceny pocházející přímo z Tchaj-wanu.

MIMOŘÁDNÁ CESTA

Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Vystrčila je historická z hlediska Česka, Tchaj-wanu, ale i světové diplomacie. Jde o nejvýznamnější evropskou návštěvu Tchaj-wanu za posledních padesát let. A jaká témata jste mohli v Deníku nalézt? Podívejte se do našeho přehledu.

Soutěž se seriálem o Tchaj-wanu.Zdroj: Deník