"V rámci operace Jarní štít, která úspěšně pokračuje, byl sestřelen letoun L-39 patřící k (Asadově) režimu," uvedlo turecké ministerstvo obrany v prohlášení. Syrská vládní zpravodajská agentura Sana potvrdila, že Ankara cílila na syrský letoun, neupřesnila však, zda byl sestřelen.

Turecký ministr obrany Halusi Akar
Odveta za útoky v Idlibu. Turecko spustilo ofensivu proti Asadovi

Letadlo nad provincií Idlib sestřelil turecký stíhací letoun F-16, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v Sýrii monitoruje z Británie.

Asadův režim jich má několik desítek

Letadlo Aero L-39 Albatros je podzvukovým proudovým letounem, který byl vyvinut v 60. letech v tehdejším československém podniku Aero Vodochody. Je to nejrozšířenější proudový cvičný letoun na světě, Asadův režim jich má několik desítek.

Syrská armáda se za podpory Ruska snaží zajistit kontrolu nad Idlibem, který zčásti ovládají oponenti Damašku a islámské radikální skupiny.

Migranti zadržení řeckými úřady ve vesnici Thurio poblíž řecko-turecké hranice (snímek z 1. března 2020)
Řecko na hranicích zastavilo téměř deset tisíc migrantů. Za pouhých 24 hodin

V únoru syrská armáda ve snaze zajistit klíčové dálnice znásobila ofenzivu a dostala se tak do blízkosti tureckých pozorovacích stanovišť, na jejichž zřízení se v minulosti Turecko, které podporuje některé z povstalců, dohodlo s Ruskem.

Ankara se po silných ztrátách rozhodla reagovat ofenzivou, Damašek žádá, aby své jednotky stáhl od tureckých pozic. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opakovaně řekl, že Turecko z těchto míst neustoupí.