Nedělní zpravodajství severokorejského státního rozhlasu odvysílalo po několika dnech, kdy nebylo po severokorejském vůdci ani vidu, ani slechu, tuto zprávu: „Soudruh Kim Čong-un vyjádřil vděčnost dělníkům a ostatním zaměstnancům, kteří pomáhali při výstavbě města Samčijon.“ S budovatelským dodatkem: „Dělníci hoří nadšením, aby mohli přispět k výstavbě a síle socialismu, aniž by byť na chvíli zapomněli na důvěru a očekávání strany.“

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na zasedání vlády KLDR na snímku z 11. dubna 2020
Čína vyslala do KLDR zdravotnické odborníky. Důvodem může být stav Kim Čong-una

Problém zprávy byl ale v tom, že ji nepronesl přímo Kim. A tak pokud se jednalo o snahu utnout spekulace o tom, že diktátor bojuje o živo, či že už dokonce zemřel, nezdařilo se to.

Teprve šestatřicetiletý Kim Čong-un, který se dostal k moci před devíti lety, je třetím členem dynastie, kterou založil jeho děd Kim Ir-sen. Brutální formálně komunistická diktatura vytvořila ze Severní Koreji jeden z nejuzavřenějších států světa. To se projevuje i v současné situaci, kdy zprávy o skonu či kómatu Kima pocházejí převážně ze zpravodajských kruhů a nedají se ověřit.

Po Kimovi sestra?

Podle japonských médií je Kim ve vegetativním stavu po nepovedené operaci srdce, o niž se neúspěšně pokusili severokorejští lékaři, když při nedávné prohlídce polí utrpěl infarkt. Mnohé jiné zdroje však tuto zprávu vyvracejí. Podle některých sice operaci srdce prodělal, ale zotavuje se.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Kim Čong-un je na tom špatně, napsala CNN. Jižní Korea to popřela

Agentura Reuters uvedla, že ve čtvrtek do Severní Korey odjela delegace padesáti lékařů. Poslední fotografie Kim Čong-una jsou z 12. dubna. Podle jihokorejského tisku se předpokládá, že v případě Kimovy smrti se jeho nástupkyní stane jeho mladší sestra Kim Jo-Čong.