Stačilo jediné, aby si spolu ministr financí Eduard Heger a premiér Igor Matovič vyměnili své židle. „Oni i na té vládě sedí vedle sebe, takže výsledkem je posun asi tak o padesát centimetrů,“ komentoval to ironicky šéf nejsilnější opoziční strany Hlas Peter Pellegrini.

Vláda se rozpadala

Rozloučit se ale s postem premiéra, pouhý rok po triumfálně vyhraných volbách, bylo ale pro Igora Matoviče velice těžké. A to přesto, že za poslední měsíce na méně než polovinu poklesla popularita jeho strany Obyčejní lidí a jeho osobní ještě mnohem víc. Po roku chaotického řízení vlády, urážlivé komunikaci s veřejností přes facebook a nezvládnutí pandemie, kde Slovensko nyní patří mezi nejhorší země v Evropě, si Matovičův odchod přálo podle posledních průzkumů 82 procent Slováků.

Slovenský premiér Igor Matovič
Matovič končí jako slovenský premiér. Vymění si post s ministrem financí Hegerem

Důležitější však bylo, že po dovozu 200 tisíc dávek neschválené ruské vakcíny Sputnik V, které Matovič nechal nakoupit v rozporu se stanoviskem vlády, oznámily odchod z vlády dvě ze čtyř koaličních stran – Svoboda a solidarity (SaS) Richarda Sulíka a strana Za lidi, kterou založil bývalý prezident Andrej Kiska. Postupně podalo demisi osm ministrů za tyto strany, SaS dokonce „pozastavila“ svoji účast v koalici a v pondělí hrozila podobným krokem strana Za lidi. Matovič by ztratil většinu v parlamentu a hrozily předčasné volby.

Čaputová pomůže nové vládě

Vše vyřešil až nedělní odchod Matoviče z pozice premiéra a jeho nahrazení ministrem financí Eduardem Hegerem, s nímž si vyměnil posty ve vládě. Oba jsou ze strany Obyčejní lidé (OLaNO), v níž však nadále Matovič zůstává předsedou. „Asi pozvu Igora Matoviče na večeři, nebo na oběd,“ dal najevo vůli ke smíru šéf SaS Richard Sulík, který byl premiérovým největším kritikem a nyní se vrací na vlivný post ministra hospodářství.

Očkování proti koronaviru na Slovensku
Sputnik způsobil na Slovensku vládní krizi. Zatím se s ním ale očkují pouze myši

Po rošádě Matoviče za Hegera všichni partneři oznámili návrat do vlády a to včetně sedmi z osmi ministrů, kteří v minulých dnech podali demise. Prezidentka Zuzana Čaputová, která minulý týden osobně vyzvala Matoviče k demisi, dala na pondělním přijetí Hegera najevo snahu v obnovení koalice spolupracovat a už ve středu jmenovat staronovou vládu.

Řešení na půl roku?

Mnozí pozorovatelé slovenské politické scény ale dávají najevo pochybnosti, jak trvalá bude současná konstelace, v níž se problematický Matovič stáhl jen na druhý nejvlivnější post ve vládě. „Lepší ilustraci tvrzení, že na Slovensku je možné všechno, Matovič dát nemohl,“ komentuje vývoj v deníku Sme Peter Schutz. Šéfredaktor „provládního“ serveru Postoj.sk Martin Hanus dává nové vládě naději na maximálně půl roku klidného fungování.

Slovenský premiér Igor Matovič
Matovičovi se hroutí vláda. Odešla polovina ministrů a jedna z koaličních stran

Slovensko už zkušenost s konstelací podobné té dnešní má. Když byla premiérkou Iveta Radičová, dělal jí šéf její Slovenské demokratické a křesťanské unie Mikuláš Dzurinda ministra zahraničí. Vláda vydržela jen půldruhého roku.

Ruský Sputnik, jehož dovoz odstartoval tu současnou Matovičovu vládní krizi, je i po měsíci nevybalený ve skladech na košickém letišti. A očkování s ním je stále ve hvězdách.