Ukrajinská delegace přišla se systémem bezpečnostních záruk, který by v případě fungování vedl k neutrálnímu statusu Ukrajiny. "Své území neposkytneme cizím vojenským základnám, stejně jako na svém území nerozmístíme vojenské kontingenty, a nebudeme vstupovat do vojensko-politických aliancí," popsal tuto neutralitu ukrajinský vyjednavač Oleksandr Čalyj.

Návrhy Kyjeva rovněž zahrnují patnáctileté konzultační období o statusu Ruskem anektovaného Krymu a mohly by vstoupit v platnost pouze v případě úplného příměří, řekli vyjednavači novinářům v Istanbulu. Jakoukoli dohodu také musí schválit Ukrajinci v referendu.

V ukrajinském návrhu se hovoří i o tom, že Rusko nebude proti ukrajinskému členství v Evropské unii, uvedl ruský zástupce Medinskij.

Jedná se o dosud nejpodrobnější a nejkonkrétnější návrhy, které Ukrajina ohledně dohody s Ruskem zveřejnila, píše Reuters. Garanty navrhovaného bezpečnostního systému by se mohly stát Polsko, Izrael, Turecko a Kanada, uvedla ukrajinská delegace.

Schůzka ministrů zahraničí

Šéf ruské delegace Vladimir Medinskij označil jednání za konstruktivní a řekl, že návrhy Kyjeva nyní prostuduje ruský prezident Vladimir Putin. Medinskij ovšem zároveň podle agentury TASS upozornil, že Ukrajina a Rusko před sebou mají ještě "dlouhou cestu", než bude připravena dohoda o podmínkách přijatelných pro obě strany.

Posun při dnešním jednání byl podle ukrajinské delegace dostatečný k tomu, aby se Putin setkal se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Podle ruské delegace je ale setkání na nejvyšší úrovni možné pouze v případě, že ministerstva zahraničí obou zemí mírovou dohodu schválí.

Zdrcená ukrajinská policistka (vpravo) během ruské invaze. Ilustrační foto.
Zlom v jednáních o míru: Rusko chce omezit útoky na Kyjev, zaměří se na Donbas

Dnešní jednání týmů Ukrajiny a Ruska v istanbulském paláci Dolmabahçe na evropském břehu Bosporu trvala zhruba čtyři hodiny. Šlo o první osobní setkání obou delegací od 7. března, od té doby delegace jednaly prostřednictvím videokonferencí.

Obě strany dosáhly dosud "nejvýznamnějšího pokroku", uvedl turecký ministr zahraničí Mevlut Cavosuglu. Vyjednávání ve středu však pokračovat nebudou, následovat by měla až schůzka ministrů zahraničí Ruska a Ukrajiny. Na pořadu je podle šéfa turecké diplomacie i setkání Putina a Zelenského, časově ale takové rokování neupřesnil.