„První poradu jsme měli už na jaře a intenzivní přípravy začaly tak před dvěma měsíci," říká za organizátory Patrik Půlpán. Návštěvníci se opravdu nenudili. Na podiu vystoupilo několik kapel, mezi nimiž například pěvecký sbor Kiesse Nzamba s africkými spirituály.

Zejména děti si mohli zkusit bubnování na africké bubny, vyrobit si pravý africký šperk, nebo se vydat na lov lvů, žiraf či hrochů, jejichž obrázky zasahovaly papírovými koulemi.

Na své si přišli i milovníci dobrého jídla. Kuchyně totiž nabízela sladké palačinky či banánové špízy, ovšem pravý zážitek představovali smažení cvrčci. „Když jsem se dívala na ten jeho výraz, tak jsem na chvilku zaváhala, ale nedalo to moc velkého přemáhání ho sníst. Je to výborné, zkuste to taky," oblizovala si prsty Markéta Obrovská, která hmyzí menu okusila.

„Připravit cvrčka nedá moc práce. Osmahne se na pánvi, osolí a je to. Na příště možná rozšíříme nabídku, třeba o červy," poznamenává Patrik Půlpán.

Během loňského ročníku se vybralo téměř devět tisíc korun. Výtěžek ze sobotní akce budou pořadatelé vědět až dnes, kdy se na Městském úřadě Slatiňany úředně otevřou zapečetěné kasičky. „Můj odhad je, že letošní ročník překonal minulý, a to jak v návštěvnosti, tak ve vybraných příspěvcích," dodává Patrik Půlpán.