Pátek třináctého si odskáče 32letý řidič auta značky Audi, který nadýchal po nehodě ve Vápenném Podole na Chrudimsku dvě promile alkoholu. Na křižovatce se střetl s vozidlem BMW jedoucím po hlavní silnici. Jeho osmadvacetiletá řidička utrpěla zranění, která si vyžádala hospitalizaci v nemocnici. Tam byl k ošetření převezen i spolujezdec z Audi. Žena dechovou zkouškou prošla s negativním výsledkem, ale viník nehody svědomí čisté neměl.

"Nadýchal 1,74 promile alkoholu. Přiznal, že před jízdou požil alkoholické nápoje, konkrétně čtyři jedenáctistupňová piva. Řidičský průkaz policisté muži zadržet nemohli, ke kontrole ho totiž vůbec nepředložil," řekla mluvčí krajského ředitelství policie Andrea Muzikantová.

Psali jsme také:

Muž, který měl v dechu 3,96 promile.
VIDEO: Rekordman za volantem. Když se vymotal z auta, nadýchal čtyři promile

Ještě víc alkoholu zkonzumoval následující den 42letý šofér škodovky v Prachovicích na Chrudimsku, který nadýchal 1,93 promile. A netrvalo dlouho a v pomyslné policejní síti uvázl s hodnotou 1,6 promile 24letý řidič v Pardubicích. Lednový alkoholový prim ovšem drží 37letá žena, jejíž auto značky Ford zastavili policisté v ulici Hůrka v Pardubicích. Nadýchala 2,26 promile alkoholu. Pětici alkoholových hříšníků uzavřel v neděli před jednou hodinou ranní 25letý řidič vozidla Volkswagen v obci Jedlová na Poličsku. Pozitivní dechová zkouška ukázala na hodnotu 1,45 promile alkoholu.

"Se všemi řidiči policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok," uvedla Muzikantová s tím, že od 1. do 15. ledna se nachází v evidenci už dvanáct řidičů, kteří usedli za volant po předchozím požití alkoholických nápojů a nadýchali hodnoty vyšší než jedna promile alkoholu v dechu.

Ženy odbourávají alkohol hůře

Kolik piva, vína nebo kořalky musela před jízdou pozřít žena, aby nadýchala 2,26 promile, lze těžko odhadovat. 

Chování řidiče po požití alkoholu má tyto znaky:

- kličkování po silnici
- jízda se staženým bočním okénkem v chladném počasí
- nebezpečné míjení ostatních účastníků a překážek v provozu (malý odstup)
- jízda po střední dělicí čáře
- jízda nepřirozeně velkými oblouky v zatáčkách
- nepřirozeně pomalá jízda v daném úseku
- nedodržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla
- jízda bez rozsvícených hlavních světel
- zapomínání dávání znamení o změně směru jízdy

(Zdroj: BESIP)

Pravda je, že "něžné pohlaví" se zbavuje alkoholu podstatně hůře. Zatímco muž o hmotnosti 85 kilogramů odbourá jedno desetistupňové pivo za dvě a čtvrt hodiny, šedesátikilogramová žena k tomu potřebuje bezmála čtyři hodiny.

"Vracela jsem se z večírku a nechtělo se mi nechat auto před hospodou, a tak jsem to riskla. Bohužel se mi dvě skleničky vína pořádně prodražily," přiznala Chrudimačka Mirka. Naštěstí nadýchala těsně pod hranici jednoho promile, a tak se dopustila jen přestupku. Na kontě jí ale přibylo sedm trestných bodů a musela zaplatit pokutu 25 tisíc korun.

To rekordman loňského roku na Chrudimku se na rozdíl od Mirky dopustil trestného činu, když začátkem srpna nadýchal v Bylanech 3,96 promile. "Řešil jsem tím osobní problémy," přiznal policistům.

Vláda na začátku ledna schválila změnu bodového systému pro řidiče, důvodem je plánované snížení smrtelných nehod na silnicích. Jízda pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, ale i odmítnutí testu na alkohol, vyjde v budoucnu řidiče draho. Ve správním řízení jim hrozí pokuta až 75 tisíc korun a až tříletý zákaz řízení. Dnes takový řidič může dostat zákaz řízení maximálně na dva roky a pokutu 50 tisíc korun.

Novela zákona o silničním provozu by měla být schválená ještě v prvním pololetí letošního roku. „Platit by však měla od začátku příštího roku. Šest měsíců je podlé mého dostatečná doba, aby se s novinkami seznámili řidiči, ale i další účastníci silničního provozu,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka.