VYBRAT REGION
Zavřít mapu

ANKETA: Co nám nechutná ve školní jídelně?

Skuteč - Zdejší školní jídelna Osady Ležáků má vybavení velmi dobré úrovně. Kuchyň je vybavena nerezovými spotřebiči i zařízením, konvektomatem a odsáváním Sklady potravin, ovoce a zeleniny jsou klimatizovány, vše odpovídá hygienickým požadavkům.

14.4.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Libor Plíhal

Jak jste na tom vy a školní kuchyně? Která jídla vám chutnala a která jste naopak nesnášeli? Hlasujte v naší anketě vpravo. (V této anketě hlasujeme o jídlo nejméně oblíbené a chutné.) Jaké máte zkušenosti či vzpomínky na jídla ze školní kuchyně? Napište nám o nich do diskuze!

Také jídelna je vybavena novými židlemi a stoly s ubrusy a květinami. Jídelna i šatna dětí je pestře vymalována a vyzdobena, takže se děti stravují v příjemném prostředí. Kolektiv pracovnic byl omlazen, kuchařky jsou upravené a ke školákům vstřícné.

Stravování je rozděleno do věkových skupin, podle kterých je stanoven finanční normativ na výrobu pokrmů. Velikost porce a finanční normativ potravin je odlišný pro každou kategorii strávníků.

Podmínkou provozu jídelny je důsledné dodržování technologických předpisů a norem při výrobě pokrmů. Aby byla strávníkům poskytnuta dostatečná výživa podle doporučení zdravotníků, musí být dodržen spotřební koš potravin, který udává měsíční spotřebu masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, tuků, cukrů, ovoce, zeleniny, brambor a luštěnin. Plnění tohoto spotřebního koše je součástí každé měsíční uzávěrky,“ uvedla pro redakci Skutečských novin vedoucí jídelny Hana Klapalová.

Při sestavě jídelních lístků se kolektiv pracovnic řídí recepturami školního stravování, které rozšířily o receptury z Valašska a i o receptury vlastní. Takže vedle oblíbených klasických jídel jako je krupicová kaše, dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, svíčková i rajská omáčka a řízek, je jídelníček zpestřen o nové pokrmy, jako například Azu po tatarsku, Valašské hnízdo, Bašta krále Ječmínka, Pastýřský řízek, Luhačovický špaček, Krůtí maso s fazolovým ragú či Neapolskou pizzu. Kuchařky vaří i z ryb a nejčastěji používají pangasia, který nemá výraznou rybí příchuť.

Děti dostávají pravidelně ovocné a zeleninové saláty, tvarohový krém, ovocný jogurt, tyčinky müsli a moučníky vlastní výroby.

Autor: Romana Netolická

Jaké jídlo vám ve školní jídelně nikdy nechutnalo či nechutná?

Tučné maso

33 %

Polévka s drožďovými knedlíčky, kvasnicová pomazán

50 %

Dušená zelenina

0 %

Pokrmy z ryb

0 %

Houby

17 %

Hlasovalo: 6

Anketa byla ukončena

14.4.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nehoda v Závisti na Blanensku. Pro vážně zraněného muže přiletěl vrtulník.
10

Smrtící silnice: Víc lidí zabijí řidiči osobáků než kamioňáci

Ilustrační foto.

Série smrtelných nehod začala už v lednu

Hasiči vyjížděli jen k lehkým nehodám

Hlinsko/Ronov nad Doubravou – Hasičské záchranné sbory měly v pondělí klidnou službu. Vyjížděly v podstatě jen ke dvojici dopravních nehod. Obě se obešly bez zranění. Hasiče tak čekalo spíše zprůjezdnění komunikací a jejich následný úklid.

Úplnou opravu by prodražily přeložky sítí

Chrudim – Město Chrudim před časem provizorně zpevnilo sesouvající se svah v sousedství hřiště na chrudimském sídlišti Na Šancích.

K návštěvě výstavy Karla Wagnera zbývá už jen týden

Chrudim – Malíř Karel Wagner svůj osobní i profesní život pevně spojil s krajem v okolí obce Kameničky, kde se narodil a také prožil celý svůj život.

Moře trávy, tři zahradníci za mřížemi a Drahoš i Pavlásek na Slovácku: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 22. ledna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>