Čtyři nemocnice v Pardubickém kraji dnes spouští avizované antigenní testování pro veřejnost. Bude zdarma, každý se může nechat testovat pravidelně vždy po uplynutí pěti dnů a je doporučované kvůli vánočním svátkům s rizikovými rodinnými sešlostmi.

„Bezplatné testování nabídnou naše odběrová místa v nemocnicích v Pardubicích, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Chrudimi až do 15. ledna. Na testování je nutné se on-line zarezervovat na našich stránkách,“ uvedla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Testování bude probíhat každý den vyjma samotných vánočních svátků. O nadcházejícím víkendu bude omezené na pardubickou nemocnici. Antigenní testování je rychlejší a snadnější než klasické PCR testy, výsledek se lidé dozví do 20 minut.

Uživatelsky nepohodlná je kvůli dřívějšímu spuštění projektu zatím samotná on-line rezervace. Pro veřejnost není vyčleněna ve formuláři samostatná kolonka, musí se objednávat v rámci volných míst pro testování učitelů nebo samoplátců.

„Složitý systém přihlašování je dočasný a je způsoben přechodem na rezervační systém, který je napojený na systém ministerstva. Děkujeme za pochopení,“ dodala Semrádová.

Ilustrační foto
Lynčování ženy zraněné tygrem je strašné, říká chovatelka

Do antigenního testování se postupně zapojují i praktičtí lékaři a ambulantní specialisté, i u nich bude testování placené z veřejného zdravotního pojištění.

„Negativní výsledek antigenního testu znamená, že v době odběru na test nejste infekční, ale nevylučuje, že můžete být infekční nebo se nakazit v následujících hodinách,“ varovala hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Dosud bylo v ČR provedeno přes 350 000 antigenních testů, bylo jimi odhaleno 10 000 pozitivních osob. Testovalo se povinně v zařízeních sociální péče a dobrovolně také pedagogičtí pracovníci. O antigenní testování je podle průzkumů a podle již zarezervovaných termínů v jiných krajích velký zájem také u veřejnosti.

Testy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Pozitivní výsledek u lidí s příznaky je považován za potvrzenou nákazu, u lidí bez příznaků je ho třeba potvrdit PCR testem. Antigenní test vyhodnocuje vzorek odebraný výtěrem z nosohltanu. Jeho výsledek je známý zhruba za 20 minut.