Její členové si vytvořili představu o tom, jak vypadá strategicky nejvýznamnější sklad na území Pardubického kraje.

Tradiční seznámení s objekty

„Jak se stalo tradicí, bezpečnostní rada se seznamuje se strategickými objekty v Pardubickém kraji,“ zahájil hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Radko Martínek výjezdní zasedání v areálu skladu pohonných hmot.

„V krizovém řízení je důležité, že víme, na koho se máme obrátit, co můžeme v případě krize využít a za jakých podmínek,“ poděkoval hejtman vedení Správy státních hmotných rezerv za to, že kraji umožnilo prohlídku areálu.

Kontrola starých, ale i nových skladů

Členové nejvyššího krizového managementu kraje si prošli jak sklady pohonných hmot postavené v roce 1952, tak nový areál. „Mnoho zařízení již bylo na pokraji životnosti. Od roku 2004 modernizujeme zařízení i technologie. Zároveň jsme zvýšili skladovací kapacitu na dvojnásobek. Rozhodující část nouzových zásob skladujeme ale ve společnosti ČEPRO,“ řekl předseda SSHR Ladislav Zabo. Stavba nových skladovacích nádrží byla dokončena nedávno a zaplatila ji z rozpočtu nejen Státní správa hmotných rezerv, ale také Ministerstvo obrany České republiky a centrála NATO v Bruselu.

Předseda Ladislav Zabo informoval Bezpečnostní radu Pardubického kraje o přípravě a testování karetního systému SSHR pro odběr pohonných hmot v době krizových stavů, který je využitelný i v běžné době.

(mag)