Celou místnost totiž zaplnili chrudimští modeláři svými pracemi. Nejčastěji tu jsou k vidění modely letadel, na kterých může prohlížející pozorovat postupný vývoj od chatrných dvouplošníků z první světové války až po sofistikovaná proudová letadla, která armády používají i v dnešní době. Nechybí ani velmi bohatá sekce vrtulníků.

Na své si dozajista přijdou i milovníci pozemní techniky a také pěšáků. Střed expozice zabírá veliká vitrína, kde se odehrává střet mezi francouzskými a ruskými vojáky během napoleonských válek na počátku 19. století. Zobrazení bitvy čítá několik stovek pečlivě podle dobové předlohy nabarvených modelů. Jízda se připravuje na zteč, pěšáci tvoří obranný kruh ježící se napřaženými bodáky a dělostřelectvo pálí jednu salvu za druhou.

Kromě cínu a plastu tu jsou k vidění také práce z papíru. Bezesporu zaujme model Titanicu zachycený během procesu potápění a vedle už leží jeho trosky odpočívající na dně.

„Výstava je určená pro celou rodinu. Všichni si tu najdou něco zajímavého. Každé dítě dostane ke vstupence papírovou skládačku zdarma, a pokud ji složí v muzeu, bude jeho skládačka vystavena a stane se součástí samotné výstavy a malý autor vystavovatelem," dodává ředitelka chrudimského muzea Klára Habartová.

Výstava potrvá do 26. května.