„Výrok soudu mě ani nepřekvapil, neboť myslím, že existuje jakási shoda, že soudy budou takto rozhodovat v celé zemi," komentoval rozhodnutí lídr chrudimských Pirátů Jiří Stuna. „Přesto dál tvrdíme, že pětiprocentní hranice nemá, zvlášť v komunálních volbách, žádné rozumné opodstatnění. I v budoucnu ji proto budeme napadat," doplnil Jiří Stuna.

Na výrok soudu ihned zareagoval chrudimský starosta Petr Řezníček, který svolal první zastupitelskou schůzi na pondělí 24. listopadu. „Zasedání se uskuteční od 16 hodin ve Velkém sále chrudimského Muzea," upřesnil mluvčí radnice Aleš Prokopec.

Na ustavujícím zasedání složí noví reprezentanti města zastupitelský slib a zastupitelé pak provedou ještě volbu starosty, místostarosty či místostarostů a také chrudimských radních. Pokud by se ale politické subjekty předtím nedokázaly dohodnout na složení nové koalice, může být hlasování o jménech ve vedení města neúspěšné. Chrudimi by poté až do platné volby vládla politická reprezentace ve stávajícím složení.