Paní primářko, představte nám nejprve rehabilitační centrum a tým, který zde pracuje.

Je ambulantní, nevlastníme žádná rehabilitační lůžka. Pracují u nás dva lékaři a osmnáct fyzioterapeutů, z nichž jedna třetina je vysokoškolsky vzdělaná. Dále je tu zdravotní sestra a zřízenec. Máme deset cvičeben, do kterých dochází ambulantní pacienti. Osm našich fyzioterapeutek je rozmístěno po celé nemocnici, kde na jednotlivých odděleních rehabilitují hospitalizované pacienty.

Jak je to s prvním kontaktem pacienta, který trpí třeba bolestmi zad? Musí nejprve navštívit svého obvodního lékaře a získat nějaké doporučení? Nebo může přijít rovnou k vám?

Při první návštěvě požadujeme doporučení praktického lékaře nebo neurologa či jiného specialisty. Pokud už u nás kartu máte a přijdete dříve než za rok, žádné doporučení nepotřebujete stačí se objednat u sestry.

Má současná generace zdravotní obtíže s pohybovou soustavou?

Řekla bych, že největším problémem jsou bolesti zad, které sužují i děti školního a bohužel i předškolního věku. Většinou jde o bolesti krční páteře a zad, které jsou zapříčiněny způsobem života. Děti nemají dostatek pohybu, sedí hodně u počítače nebo u televize. Opravdu k nám chodí na rehabilitaci hodně malé děti. Máme záchyt už v porodnici, protože já jsem specializací ortoped a chodím do porodnice provádět ultrazvukové vyšetření kyčlí. A pokud se vyskytne nějaký problém při porodu, například zlomenina klíční kosti nebo je tam ochrnutá dolní končetina po těžkém porodu, automaticky si tyto děti stahujeme do své evidence a péče.

Používáte k rehabilitaci moderní přístroje a metody nebo jsou i v 21. století nejúčinnější šikovné ruce fyzioterapeutů?

Na našem oddělení preferujeme osobní přístup k pacientovi, individuální péči,šikovné ruce fyzioterapeuta stále vítězí.

Pracují u nás dvě fyzioterapeutky s kurzem Vojtovy metody, díky které lze léčit děti v novorozeneckém a kojeneckém věku. Další paní magistra se věnuje batolatům,předškolním a školním dětem.Absolvovala kurz DNS,jehož zakladatelem je profesor Kolář.Tato metodika je založena na také na principu vývojové kineziologie jako Vojtova metoda,ale vyžaduje již aktivní spolupráci pacienta.

I přesto vám nějaké přístroje pomáhají…

Abychom utlumili bolest, používáme elektroterapii, magnetoterapii, ultrazvuky,vířivky Ale hlavní činnost na našem oddělení je skutečně práce s pacientem, jeho edukace Fyzioterapeut by ho měl vést. Pro to, aby se potíže zmírnily nebo odstranily, musí pacient chtít na sobě pracovat, mít motivaci. Nemůže si myslet, že když si k nám přijde dvakrát týdně zacvičit, všechny obtíže tím odstraní. Musí cvičit i doma.

V léčbě by mohly pomoci bylinky, třeba esenciální oleje. Používáte je?

Jistě, používáme. Co se týče alternativní léčby, mohu jmenovat třeba baňkování, já provádím akupunkturu. Máme vyškolené fyzioterapeutky na kineziotaping, To jsou barevné pásky, které, pokud se správně nalepí, uvolní sval a odstraní bolesti. Třeba na olympiádě byli sportovci krásně polepení… Máme rovněž dvě specializovaná pracoviště lymfologie, vlastníme certifikát kvality od Lymfologické společnosti. Věnujeme se hodně pacientkám po operaci karcinomu prsu, kdy často vzniká otok horní končetiny vinou zásahu do uzlin a lymfatického systému.

Jak jste se dostala k ortopedii a rehabilitaci?

Mám první atestaci z ortopedie, pracovala jsem nejprve v Pardubicích a poté přešla do Chrudimi. Myslím, že ortopedie a rehabilitace se krásně prolínají, je to ta nejlepší kombinace.

Rehabilitační centrum Chrudimské nemocnice, a.s. nabízí i nadstandardní služby nehrazené z veřejného zdravotního postižení.• Provádí aplikace plynových injekcí, které jsou vhodné pro při bolesti zad, ztuhlých svalech, artrózách, působí zlepšení prokrvení v postižené oblasti, působí proti bolesti a otoku.

• Dále provádí koupele v soli z Mrtvého moře, které jsou vhodné pro alergiky, astmatiky, atopický ekzém, lupenku, chronické bronchitidy a v neposlední řadě provádí též zábaly z bahna z Mrtvého moře, které jsou vhodné při artróze, kožních onemocněních, bolestech zad.
Ordinační hodiny

Rehabilitace ambulance:
Ordinační hodiny: Pondělí - pátek 7,00 - 15,30 hod.

Rehabilitace cvičebny, magnetoterapie, vodoléčba, ergoterapie:
Ordinační hodiny: Pondělí - pátek 6,30 - 15,00 hod.

Dětská rehabilitace:
Ordinační hodiny: Pondělí - pátek 7,00 - 15,00 hod.