"Supercela napáchala v celé naší obci škody na střechách a polámala a vyvrátila velké množství stromů. Nejhůře dopadla střecha domu Na Převráti v Synčanech, kterou vítr celou i s krovy odhodil dvacet metrů za dům. Do tmy byla ale celá střecha provizorně zaplachtována za velké pomoci výjezdové jednotky SDH Rosice. Cesta od Synčan k rybníku je neprůchozí pro obrovské množství popadaných topolů. Trampolíny jsou nebezpečné - uletěly i několik stovek metrů. Na kostele je ohnutý kříž, jak symbolické," uvedl rosický starosta Zdeněk Volejník.

Pondělní supercela na Chrudimsku
Úchvatná podívaná v časosběrném videu: Supercela nad Chrudimí natáčená z dronu

Bouře se ani tentokrát nevyhnula Státnímu zámku ve Slatiňanech.

Zpráva HZS Pardubického kraje:

Neskutečnou spoušť způsobila velmi silná bouřka, která se přehnala v pondělí v podvečer přes Pardubický kraj. Od pondělí 20. června 17.18 hodin do úterý 21. června 6. hodiny ranní hasiči odstraňovali následky bouře, a to ve 200 případech. Jednalo se zejména o odstraňování utržených střech z objektů, popadaných stromů a stržených drátů elektrického vedení. V terénu i nadále zůstávají jak profesionální, tak dobrovolní hasiči. 

"Upozorňujeme, že zámek, zahrada i park budou v termínu 21.června zcela uzavřeny! Respektujte toto omezení v zájmu vlastní bezpečnosti a nevstupujte do areálu a nepřidělávejte nám tak další starosti - děkujeme. Desítky padlých stromů, stovky polámaných větví, zničené sazenice, záhony, poškozené stavby. Tolik práce a vložených peněz je pryč během chvíle," oznámil kastelán zámku Jaroslav Bušta.

Lidé nyní nesmí vstupovat ani do zámeckého parku v Heřmanově Městci, kde bouře porazila hned několik stromů a poslala na zem větve.

Město Chrudim rovněž vydalo zákaz vstupu do Michalského parku.

O bouři jsme informovali už včera:

Rosice a Synčany. Polámané stromy, zničené střechy. "Uzavřena je aktuálně cesta Rosice Synčany kolem hřiště, Synčany - rybník a cyklostezka Rosice - Chrast. Prosím, dávejte pozor, nechoďte " na o hlídku" vesnice. Všude hrozí pády stromů a větví, střešní k
NOVÉ FOTKY, VIDEA: Vlak s 60 cestujícími v Chrudimi narazil do spadlého stromu

V obcích, kudy se supercela prohnala, ještě včera nešla elektřina a netekla teplá voda. V Chrudimi musel autojeřáb vrátit zpět na kola návěs kamionu, který se položil na bok do příkopu. Na novém parkovišti u nádraží spadla několik metráků vážící větev na dvě auta.

"Myslíme si, že jsou obě totálně na odpis. Tohle si prý majitel pořídil fungl nové nedávno," ukázal jeden z pracovníků likvidujících škody. Bouře polámala i sloup osvětlení, který dělníci ze správy železniční cesty rozřežou a odklidí ve středu.

K zemi padaly silné stromy, na místě museli zasahovat pracovníci ČEZ.
FOTO A VIDEO: Zámecký park ve Slatiňanech opět pustošila bouře

Chrudimský urnový háj a hřbitov U Kříže jsou uzavřeny páskou varující před zákazem vstupu. "Mám tu osázené dvě květinové mísy a musím je zase odvézt domů. Jsem invalida, vzal jsem si na pomoc kamaráda, který sem jel vlastně zbytečně. Mrzí mě to, ale chápu, že na hřbitov je nyní nebezpečné chodit," uznal důchodce, který naštěstí žije v Chrudimi a nemusí tudíž vážit dlouhou cestu.

"Všichni jsou v plném nasazení, na odstranění následků pracují lidé z technických služeb, ale i smluvní firmy starající se o městskou zeleň. Jsem rád, že nedošlo k vážnějším zraněním," uvedl chrudimský starosta František Pilný.

Časosběrné video bouře zachycené z dronu:

Zdroj: Lukáš Ronge

ZPRÁVA ENERGETIKŮ (z ČTK)

Po pondělních bouřkách zůstávalo dnes v poledne bez proudu asi 2700 domácností v Pardubickém a Středočeském kraji. Ráno evidovala společnost ČEZ Distribuce na 4800 míst bez dodávek elektřiny, v pondělí večer nemělo proud až 77.000 odběratelů. ČTK to sdělila mluvčí firmy Soňa Holingerová. Škody na distribučním zařízení zatím společnost vyčíslené nemá, první předpoklady se pohybují do dvou milionů korun.

"Aktuálně k 12:00 eviduje dispečink ČEZ Distribuce desítku poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny je 2700 domácností. Z toho cca 500 ve středních Čechách na Kutnohorsku a 2200 pak v kraji Pardubickém na Chrudimsku a Havlíčkobrodsku," uvedla mluvčí.

Technici podle ní dál pracují na obnovení dodávek z hladiny vysokého i nízkého napětí. Dodávky z hladiny vysokého napětí se obnoví během dneška, poruchy na nízkém napětí se budou opravovat zřejmě i během středy. "Mělo by se však již jednat jen o jednotlivá čísla popisná, chatové a rekreační oblasti a podobně," dodala Holingerová.

Výpadky elektřiny způsobily hlavně stromy a větve spadlé po silném větru do elektrického vedení. Přetrhly se vodiče, poškodily izolátory i podpěrné body. V ten nejhorší okamžik z pohledu poruch i odběrných míst bez elektřiny, což bylo v pondělí k 18:00, evidoval dispečink ČEZ Distribuce přes 40 poruch na vedení vysokého napětí a bez elektřiny bylo 77.000 domácností, převážně na Kolínsku, Kutnohorsku, Chrudimsku a Pardubicku.

K 21.00 bylo bez elektřiny necelých 20.000 odběrných míst, hodinu před půlnocí 16.000 a dnes ráno zhruba 4800 domácností převážně v Pardubickém a Středočeském kraji. Několik set odběratelů čekalo na dodávky i v hradeckém kraji.