Žádný z jejích produktů vyráběných v České republice totiž na vývoz do Velké Británie nemíří. „Pokud už k něčemu dojde, tak spíše k tomu, že se ztíží přístup do kontinentální Evropy ze strany těch britských výrobců, kteří produkují podobné stroje. Což by tedy vlastně byl problém pro naši konkurenci," vysvětlil obchodní manažer firmy Dan Bureš.

O cestování do Británie za zkušenostmi je velký zájem

Součástí chrudimského Dne dobrovolnictví byla i možnost seznámit se s Evropskou dobrovolnou službou (EDS). „Je to součást evropského projektu Erasmus Plus a umožňuje zájemcům vyjet až na jeden rok do zahraniční a pracovat tam v neziskovém sektoru, aby nabrali zkušenosti.

„Češi nejčastěji vyjíždějí do Německa, Francie a Španělka. Anglie patří mezi velmi žádané destinace, nicméně je obtížné se tam dostat, protože míst není mnoho a hlásí se na ně velký počet zájemců," říká Petr Syruček, který EDS v Chrudimi propagoval.

Odchod Velké Británie z Evropské unie podle jeho názoru chod dobrovolné služby nijak neovlivní. Zájemcům se možná ztíží cestování o potřebné papírování. Projekt navíc spolupracuje i s partnerskými zeměmi, které v EU nejsou, například Arménie, ale kam dobrovolníci mohou vyjet na zkušenou.