Na webových stránkách projektu Stromy pod kontrolou si uživatelé mohou zobrazit mapu Hlinska, kde červené tečky reprezentují stromy po městě u nichž je uveden: druh stromu, jeho popis, perspektiva i návrhy na způsob ošetření. Těchto informací bude využívat především vedení města pro plánování úprav městské zeleně.

První třísky

Důkladná inventura totiž odhalila velké množství poškozených, nemocných i nebezpečných stromů, takže kácení a prořezávání bude nyní v Hlinsku velmi častým jevem.

„V minulosti nebyla údržbě stromů a keřů věnovaná potřebná péče po výsadbě rostlin nebyly prováděny řezy a zásahy, maximálně došlo k ořezu větví a to ne vždy odbornému. V současné době se tato „péče" negativně projevuje na stavu stromů starých i nedávno vysazených, v mnoha případech díky těmto okolnostem může dojít i k ohrožení zdraví a majetku občanů," říká Yvona Jandová, která má na Městském úřadě v Hlinsku na starosti městkou zeleň.

První stromy označené dendrology půjdou k zemi už tento měsíc, a to konkrétně na místním sídlišti a v lokalitě u Základní školy Smetanova a Ležáků.

„V závěru loňského roku se žádné kácení neuskutečnilo, čekali jsme na výsledky inventarizace. Lokalitu na sídlišti jsme vybírali proto, že špatných stromů je tam opravdu hodně," doplňuje Yvona Jandová.

Výsadba bude

Odhadované náklady na péči o zeleň i obnovu výsadeb jsou zhruba 17 milionů korun. Tato částka v sobě obsahuje náklady na kácení, ošetřování a výsadbu nové zeleně. Vedení města proto v závěru minulého roku podalo žádost o dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Odtud by Hlinsko mohlo získat až deset milionů korun. Žádost byla přijata a čeká na schválení.

Zatím není možné určit přesné datum, kdy budou ošetřeny a naopak vysazeny všechny stromy ve městě. Velkou roli hraje především přiklepnutí státní dotace. Projekt počítá s výsadbou stromů především na sídlišti, před knihovou, na hřbitově a ve Wilsonově ulici.

Primárně se však nejprve bude kácet a až poté vysazovat. „Nejlepší je nejprve odstranit nevhodné dřeviny a až pak vysadit nové. Je to radikální krok, ale poškozené stromy by mohly poničit novou výsadbu," uzavírá Yvona Jandová.

LUKÁŠ VANÍČEK