Na slavnostním vyhlášení si prestižní cenu výrobci převzali z rukou ředitele Regionálního odboru SZIF Aleše Sobela, náměstka ministra zemědělství Miroslava Skřivánka a hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

„Máme obrovskou radost, že jsme již podruhé mohli získat toto významné ocenění. I přes neustálé změny ve světě nám tato cena dává jistotu, že tradice a pečlivá práce jsou stále základem poctivého řemesla. Znovu jsme se tak utvrdili v tom, že naše práce, která je prováděna s láskou a úctou, má velký smysl, stejně jako tomu bylo za dob našich předků. Děkujeme všem, kdo nás podpořili a věřili v nás,“ uvedl Martin Čejka, majitel Řeznictví Čejka.

close Seznam oceněných lokálních výrobců. info Zdroj: Pardubický kraj zoom_in Seznam oceněných lokálních výrobců.

close Seznam oceněných lokálních výrobců. info Zdroj: Pardubický kraj zoom_in Seznam oceněných lokálních výrobců.

Také pro společnost MEDOVINKA majitele Marcela Gregora není ocenění první. Už v roce 2021 ho získala za svůj ořechový chléb, který je vyroben ze surovin bez pekařských pomocných a přídatných látek. Je kypřen žitným kvasem a vyrábí se z žitné a pšeničné chlebové mouky.

ČERTOVSKÁ TYČINKA je sušená klobása vyrobená z vybraných částí vepřového a hovězího masa ryze českého původu. Svou velikostí je podobná víc snacku než klobáse, a to ji předurčuje k nekonečnému mlsání u televize, na párty nebo jen tak při posezení s přáteli. Její chuť je výrazná po paprice, lehce podtržená kmínem a svou příjemnou pikantností nás nutí k dalšímu pojídání.

close Prestižní ocenění je znamením poctivé práce a kvality. info Zdroj: Pardubický kraj zoom_in Prestižní ocenění je znamením poctivé práce a kvality.

OŘECHOVÝ MEDOVÝ KOŠÍČEK je vyroben z lineckého máslového základu, kvalitních vlašských ořechů, smetany a dalších převážně regionálních surovin. Většina cukru je nahrazena medem od vlastních včel. Výrobek má smetanově karamelovou chuť a vůni. Tyto košíčky mohou být ozdobou každé oslavy nebo vítaným dárkem pro toho, kdo má rád sladké.

close Prestižní ocenění je znamením poctivé práce a kvality. info Zdroj: Pardubický kraj zoom_in Prestižní ocenění je znamením poctivé práce a kvality.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, přičemž Fond tuto národní značku kvality potravin administruje. Cílem soutěže je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobců.

Probíhá ve všech krajích České republiky a soutěžit o značku Regionální potravina mohou producenti malých a středních zemědělských nebo potravinářských podniků. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku zdarma po dobu čtyř let. Producenti se rovněž mohou zapojit do různých marketingových aktivit na podporu jejich podnikání.