I ten zdraví prospěšný česnek se nemůže dočkat a překvapivě brzy vystrkuje růžky. Starosti zahrádkářů o osud budoucí úrody je slabý odvar z bukvic, oproti událostem které na naše nervy útočí z obrazovek televizorů ve zprávách z ukrajinského Kyjeva, který jak známo, je za humny. Lidská krev na dlažbě je poslední argument politických zoufalců. Leč moc a touha po ní, společně s mamonem, je velké zlo které na nás číhá a ohrožuje nás v mnoha koutech současného světa.

Touha ovládat občany a mít nad nimi moc se nejlépe pozná a bezpečně rozklíčuje před volbami. Nás letos čekají volby dvoje. Ty první do Evropského parlamentu, který je údajně pro ty vyvolené a zvolené zlatý důl a tlačenice ze všech stran jistě bude velká. A také nás čekají volby komunální. V Chrudimi i jinde jsou to již po několik let téměř titíž politici, kteří se ucházejí o naší přízeň – a pro mnohé z nich je to, vzhledem k věku, šance asi poslední.

Poučen z minulých voleb a pamětliv metod a úporného úsilí znemožnit i notně nevybíravými způsoby svého politického soka, neb jde přeci o moc a bankovky, předpovídám i letos pro nás občany obludný tyjátr.

Někteří jsme již unavení místními kauzami či pseudokauzami a komunálními půtkami ješitných part, jež si to s konečnou platností chtějí vypořádat tu s těmi a druhý den s jinými, kteří, byť v dobré víře chtěli pomoci městu či jeho obyvatelům.

Pro někoho regulérní politický boj, pro nás obyvatele nutné zlo z voleb, kde není z čeho vybírat. Různé předvolební nechutnosti lze již zaznamenat nyní. Bylo by dobré vybrat si v den D obyčejnou slušnost. A podpásové bojovníky poslat konečně k šípku!

Ivan Baborák