„Mám radost, když mohu podpořit vzdělávací centrum, které je specializované na životaschopný model sociálního podnikání. Kvalitních pracovních míst pro znevýhodněné lidi na trhu práce není nikdy dost. Ergotep je ukázkovým příkladem, jak skloubit integraci zdravotně znevýhodněných s kvalitním byznysem," řekl Vladimír Špidla.

Cílem centra je poskytnout specializované kurzy na špičkové úrovni dalším sociálním firmám, neziskovým organizacím či zaměstnancům státní správy.

„Bude sloužit všem cílovým skupinám, které se v této oblasti pohybují, všem, kteří přijdou k sociálnímu podnikání. Mělo by být schopno vyučovat naši vizi, s níž jsme došli dost daleko, a dát jim možnost realizovat naše přístupy v jejich projektech," uvedl generální ředitel a předseda družstva Ergotep Proseč Petr Herynek.

Centrum vzniklo z bývalého objektu firmy ETA Hlinsko, který navazuje na areál družstva. Přestavba stála 25 milionů korun, polovinu poskytla evropská dotace prostřednictvím ministerstva školství, polovinu Ergotep platil sám.

Kromě vzdělávacích aktivit by mělo centrum také poskytovat konzultace, přispívat k tvorbě zákonů a organizovat semináře s mezinárodní účastí. První kurzy by mělo na jaře akreditovat ministerstvo práce a sociálních věcí.