Centrum potřebuje pro svůj plnohodnotný provoz bez omezení služeb částku ve výši 14,3 milionů korun. Jelikož při plánování rozpočtu nemohou pracovníci centra počítat s konkrétní výší dotace od Ministerstva práce a sociálních věc, připravují úsporný rozpočet. Jeho výše činí 12 440 000 korun, které pochází z chrudimské městské kasy jako příspěvek na provoz, aby Centrum mohlo fungovat, byť ve velmi omezené míře.

„V březnu roku, kterého se dotace týká, dostáváme na základě naší žádosti a výsledku dotačního řízení Rozhodnutí o dotaci. Až nyní lze dotaci spotřebovávat. Přidělená dotace je pro nás signálem, že k omezení provozu nebude muset dojít a dotaci průběžně čerpáme na náklady, na které byla požadována.

Náklady i výnosy jsou vzhledem k naší klientele velmi variabilní. Některé období dochází k menšímu zájmu o péči a jejímu mírnému úbytku, další období zase k nárůstu péče a zvýšení tržeb. Podle toho spotřebováváme během roku příspěvek a následuje jeho závěrečné vyrovnání," vysvětluje vedoucí ekonomického úseku CSSP Ivana Makešová.

Rozsáhlých služeb centra v současné chvíli využívá zhruba 1000 klientů, kteří například bydlí ve čtyřech domech s pečovatelskou službou, dochází do dvou denních stacionářů nebo využívají terénní a ambulantní pečovatelské služby.

Dostupnější pomoc

Pečovatelské služby jsou nyní dostupné 24 hodin denně, 365 dní v roce, vždy záleží na dohodě mezi klientem a jeho sociálním pracovníkem. Od ledna pak přichází Centrum s další novinkou, kdy bude rozšířena provozní doba ambulantní služby. „Je to například koupel ve středisku osobní hygieny. Z původní pracovní doby 7:00 až 15: 30 nabízíme nyní 7:00 až 17:00. Toto rozšíření je podporováno sociálním útvarem Pardubického kraje, se kterým úzce spolupracujeme," vysvětluje ředitelka CSSP Hana Pilná.

„Centrum tu s námi v Chrudimi existuje už 22 let a jeho cílem je poskytnout co nejširší spektrum potřebných služeb na území města Chrudim, zabezpečit dostupnost a pružnost služeb, vycházet z individuálních potřeb osob, působit na osoby aktivně, podporovat rozvoj samostatnosti," dodává chrudimský místostarosta Miroslav Tejkl. (lv)