„Třicet pacientů za víkend, to je celkový počet nově hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Jde o zatím nejvyšší nárůst, jaký naše nemocnice letos na podzim zaznamenaly. Složitá situace je v některých nemocnicích s intenzivní péčí, která s takovým náporem tak rychle nepočítala,“ sdělila mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Zdravotníci se snaží, aby se změny co nejméně dotkly plánované péče. Už teď je ale jasné, že po nárůstu hospitalizovaných pacientů budou následovat omezení.

Aktuální stav epidemie v Pardubickém krajiAktuální stav epidemie v Pardubickém krajiZdroj: MZ ČR

Psali jsme:

Ilustrační foto
Covid roznesli ve Svitavské nemocnici i očkovaní pacienti, omezuje se operativa

Nejvíce pacientů je aktuálně v Pardubické nemocnici, kde leží 57 pacientů s covidem-19, sedm z nich na jednotce intenzivní péče.

Přesun anesteziologického personálu na covidové jednotky se odrazí v omezení plánovaných operací prakticky ve všech oborech. Akutní operativa bude fungovat dále beze změny.

„Aktuální lůžkovou kapacitu pro intenzivní péči na ARO nemocnice navýší z osmi na dvanáct návratem covidového pracoviště na neurologickou JIP,“ řekla Semrádová. Přesun anesteziologického personálu na covidové jednotky se odrazí v omezení plánovaných operací prakticky ve všech oborech. Akutní operativa bude fungovat dále beze změny.

Velký počet pacientů v intenzivní péči hlásí i nemocnice v Ústí nad Orlicí.

Poslední vývoj epidemie v Pardubickém krajiPoslední vývoj epidemie v Pardubickém krajiZdroj: MZ ČR

„Na Orlickoústecku bylo v pondělí hospitalizovaných 30 covid pozitivních pacientů, přičemž šest z nich v intenzivní péči. I tady je situace s obsazeností intenzivní péče poměrně složitá. V případě, že budou počty hospitalizovaných i nadále stoupat, přistoupí nemocnice k omezení plánované chirurgickéa urologické operativy,“ dodala mluvčí.

Ilustrační foto
Koronavirové info: Nemocnice v kraji mění plány, covidových pacientů přibývá

Počty stoupají také v Chrudimi. V Litomyšlské nemocnici mají pacienty s covidem zatím jenom na standardních lůžkách, jejich počet se však od pátku do pondělí více než zdvojnásobil, a to na jedenáct. Nemocnice má připravená lůžka v intenzivní péči i plán pro případ, že se situace zhorší.

Počet pozitivně testovaných lidí v Pardubickém kraji roste. Zatímco o víkendu byl klid a přibylo jen kolem 200 nakažených denně, za pondělí hygienici hlásili 529 pozitivně testovaných lidí na covid-19, z toho 72 jich je starších 65 let.

„Chrudimská nemocnice zřizuje mezioborovou covidovou jednotku, tím navýší počty lůžek na standardním oddělení. Hospitalizováno mají 16 pacientů s covidem-19, jednoho na intenzivní péči,“ řekla Semrádová.

Ve Svitavách jsou zatím pouze jednotky pacientů. Tamní nemocnice zřizovala první covidovou stanici už minulý týden ve středu na urologickém oddělení. V současnosti na ní leží šest pacientů, další vyžadují intenzivní péči. I tam v případě nárůstu počtu covidových pacientů hrozí omezení plánovaných operací.

Počet pozitivně testovaných lidí v Pardubickém kraji roste. Zatímco o víkendu byl klid a přibylo jen kolem 200 nakažených denně, za pondělí hygienici hlásili 529 pozitivně testovaných lidí na covid-19, z toho 72 jich je starších 65 let.

Vývoj počtu nakažených v Pardubickém krajiVývoj počtu nakažených v Pardubickém krajiZdroj: MZ ČR