Na hřišti Královské základní školy Jesmond se družstvo hasičů z Chrudimska utkalo s týmy kolegů ze švédského Göteborgu, anglického hrabství Tyne & Wear, Cornwallu a také mančaftem northumbrijské policie. 

„V první den jsme si prohlédli požární stanici West Denton. Prohlédli si fotbalový stadion Sunderland AFC, kde nás provázela největší hvězda klubu Jimmy Montgomery. Po obědě jsme navštívili krajské ředitelství hasičů včetně výcvikové akademie, kde měli několik 'ohňových domků', což jsou trenažery pro hasiče a nahlédli i do trenažeru pro nácviky USAR týmu a zásahy v metru,“ líčí první den v Newcastlu člen fotbalového týmu Jakub Morávek z Chrudimi. Zkratka USAR přitom označuje týmy specializující se na záchranu lidí ze sutin, z výšek a hloubek. 

„Druhý den už ale patřil jen fotbalu. Český tým složený převážně z profesionálních a dobrovolných hasičů z Chrudimi, obohacený taktéž o hasičského útočníka z Ledče nad Sázavou a SDH Bojanov odehrál všechny zápasy skvěle,“ doplňuje mluvčí hasičů Vendula Horáková s tím, že v mezinárodní konkurenci český hasičský tým umístil na 4. místě. 

Chrudimští hasiči nejsou na mezinárodním turnaji žádnými nováčky. Newcastle navštívili již popáté, přitom dvakrát byli třetí a dvakrát čtvrtí. Dokonce i v holandském Rotterdamu reprezentovali chrudimští již v letech 1989, 1993 a 1996. Účastnili se i turnajů v holandském Rotterdamu a francouzském Mulhouse.

„Hasičská výprava ve složení: Martin Vojta, Martin Smetánka, Jan Tesař, Jakub Morávek, Jan Matras, Patrik Bělský, Milan Bezstarosta, Petr Sotona, Jan Fousek, Jan Dostál, Jiří Kučera, Pavel Bucha se do České republiky rozhodně nevrací s prázdnou a domů si přivezou spoustu nových zkušeností od kolegů z jiných zemí. A nám nezbývá než poděkovat nejen dvanáctičlennému týmu, ale také všem sponzorům za podporu,“ dodala Horáková.