V Chrudimském deníku jsme na tuto patálii upozorňovali už před posledním fotbalovým zápasem. I tak nám ale poté dorazil do redakce dopis od Chrudimačky Hany Sýkorové, jejíž maminka se stala „obětí" zmíněného dopravního opatření.

„Maminka cestovala linkou č. 3 z Kalábrie na zastávku Dr. Malíka po 10. hodině. Bohužel nedorazila na místo, kam chtěla jet a řidič od nemocnice zabočil do Václavské ulice a zastavil až na Tyršově náměstí. Pro moji matku, která špatně chodí, to byl docela šok, když zbytek trasy musela jít pěšky. V pondělí jsem se informovala u dopravce, jak je možné, že trasa linky byla pozměněna bez toho, aby se cestující o tom dozvěděli. Bylo mi řečeno, že tato změna byla provedena na základě opatření MěÚ Chrudim," konstatuje Hana Sýkorová.

Vzápětí se ale dotazuje, proč MěÚ Chrudim upřednostňuje možnost parkování na soukromé akci před veřejnou službou. Stejně tak se Hana Sýkorová ptá, proč není možné, aby auta návštěvníků fotbalového utkání parkovala v okolí, kde je podle jejího mínění dostatek místa. „Například na parkovištích u nákupních středisek, které jsou v blízkosti. Tím by se uvolnilo místo v Novoměstské ulici pro bezpečný průjezd," navrhuje žena. 

Pozměněný režim provozu linek MHD opětovně okomentoval i Tomáš Velendorf, který se k tématu vyjadřoval již v našem minulém článku.

Tomáši Velendorfovi se nelíbila ani publikovaná písemná odpověď Milana Šikla, vedoucího oddělení dopravy a komunikací na chrudimském městském úřadě. V té úředník ve stručnosti tvrdí, že současné řešení se jeví jako nejbezpečnější, neboť v místě u stadionu se jedná se o nepřehledný úsek, „kde na sebe řidiči vzájemně nevidí po celou dobu, takže řidiči autobusů jedoucí v protisměru měli problémy".

Jen trpěná MHD?

„Je naprosto nepochopitelné, proč je v Chrudimi, na rozdíl od většiny jiných měst, neustále upřednostňována právě individuální doprava, před tou veřejnou. Nyní je to pár desítek parkujících automobilů při fotbalových zápasech, nedávno zase např. přechodně zrušená zastávka „V Tejnecku", samozřejmě také, jak jinak, bez náhrady," uvádí pisatel a pokračuje: „Naprosto chápu, že je třeba auta fanoušků během zápasu někde zaparkovat, ale proč se nehledají jiná a vhodnější řešení, než je zrovna uzavírka Novoměstské ulice? A pokud taková řešení nelze najít a nelze je realizovat, tak jak se tomu mnohdy v Chrudimi děje, pak tedy taková veřejná služba nedává vůbec smysl, a ať tedy rada, zastupitelstvo takovou, někde jen z dálky, ze skrytu kanceláří, trpěnou službu, raději zcela zruší," radí Tomáš Velendorf.

Parkování v dohledu

Kritik opakuje i návrh, aby byl průjezd vozidel u stadionu zajištěn za asistence městské policie. Nesouhlasí totiž s tím, že by to nelze provést: „Fotografie ze sobotního utkání ukazují a dokládají něco naprosto jiného," míní Tomáš Velendorf. Podobně jako Hana Sýkorová rovněž on navrhuje, aby fotbaloví fanoušci parkovali svá auta hlavně před nedalekými nákupními centry. „V pátek odpoledne bylo před Kauflandem 65 volných parkovacích míst, před Family centrem 45 míst a dalších 65 volných míst bylo u HM Albert. Přitom sobotní výhru Chrudimi sledovalo cca 320 diváků a nepředpokládám, že úplně každý z nich přijel sám, jen ve svém vlastním autě," napsal Tomáš Velendorf. Fotky pořízené v době zápasu před stadionem podle něj dokazují, že pro auta fanoušků by kapacitně stačila už jen volná místa na parkovišti před Family centrem. Stejně navrhuje využít sousední Václavskou ulici, kudy linky MHD nevedou.

Nad dopravou v Chrudimi má politický patronát místostarosta Jaroslav Trávníček. Ten se včera k problémům s MHD nechtěl vyjadřovat. „Nebudu teď narychlo navrhovat žádná konkrétní řešení. Mohu ale slíbit, že záležitost předložím na pondělní poradě vedení, na níž ostatně bude přítomen i místostarosta Jan Čechlovský, který je zároveň předsedou klubu MFK Chrudim," sdělil Jaroslav Trávníček.