Doporučuje se si ho vyzkoušet, ať až při pohybu nezjistíte, že je menší než by mělo být a něco vám z něj kouká. A samozřejmě nezapomenout ručník, roušku a negativní test. A taky možná zavolat do fitcentra nebo posilovny předem. Nemuseli by pro vás mít totiž místo.

Nejen, že je o návrat ke cvičebním strojům velký zájem, ale vládní nařízení omezují počty cvičících na deset lidí na vnitřní ploše sportoviště. „Kdyby platilo jen to první omezení na metry čtvereční, tak jsme v pohodě, protože máme dva tisíce metrů čtverečních. Takhle se ale musíme přizpůsobit menšímu počtu a proto jsme zavedli rezervační systém. Plus chceme, aby si zacvičili všichni, a máme tedy omezenou i dobu pobytu na jednu hodinu,“ řekl manažer Sun city Fitness v Pardubicích Jiří Kopecký.

Fitcentrum v centru Pardubic nabízí i možnost antigenního testování přímo na místě. Šatny a sprchy jsou zatím všude pro převlékání a sprchování zavřené, lidé si v nich mohou jen rychle odložit tašky a boty, ve kterých přišli. I při tréninku musí mít cvičící zakryté dýchací cesty respirátorem. Přesto je podle Kopeckého o návštěvu velký zájem. „S návštěvností to vypadá výborně, rozjíždí se to pěkně, od rána máme plno. Všechny rezervované časy jsou nabité, někde je maximálně volné okénko kolem oběda,“ svěřil se Kopecký.

Od pondělí mohou mít restaurace a kavárny otevřené zahrádky. Podmínkou je max. 4 lidi u stolu a potvrzení o negativním testu.
OBRAZEM: Na zahrádky v Pardubicích vyrazili jen otužilci a nedočkavci

Podobně to s návštěvností mají i v Litomyšli. „Jsme sice menší posilovna, takže rezervační systém nemáme. Počet lidí hlídáme tady na recepci. Kdyby někdo přišel a bylo plno, tak prostě chvilku počká až se místo uvolní. Lidé chodí a je na nich vidět, že se těší, a to nás těší taky,“ řekla recepční Fitcentra FILA Litomyšl Petra Veselíková. Průměrná délka návštěvy je tu hodina a půl.

Cvičení s osobním trenérem opatření umožňují ale pouze ve formátu jedna plus jedna. Trenér se tak může věnovat pouze jednomu klientovi. „Mezi cvičícími mají být rozestupy dva metry, pouze v tomto případě je povolen bližší kontakt, jinak by to ani nešlo,“ dodal Kopecký. V Deníkem oslovených sportovních centrech pernamentky a členství přes uzavření provozoven takzvaně zamrazili. „O ty měsíce, které měli zaplacené lidé rozhodně nepřijdou. Vše jim plně nahradíme,“ vysvětlil Kopecký.

Stejnou taktiku mají pro členy a cvičící ve Sportcentru I-R CLUB v Pardubicích na Vinici. „Členství běží jen když máme otevřeno. Máme tři oddělená patra, takže u nás najednou může cvičit třicet lidí. Měříme teplotu při vstupu, kontrolujeme testy, lidé jsou ukáznění a mají je s sebou, všechno bez problému,“ řekla recepční Barbora Peštová.