Kdo se v těchto dnech vydal na procházku po břehu rybníka Krejcar, nemohla jeho pohledu uniknout kupa hnoje, která zasahuje až do vody. Jde o znečištění? Nikoliv, podle všeho je vše v naprostém pořádku.

O vysvětlení jsme požádali náměstka společnosti Vodárenská Chrudim Petra Kavalíra. „Aplikace hnoje do rybníků v rámci chovu ryb je běžná věc. Správce rybníka by ale měl mít vodoprávní povolení na aplikaci látek do povrchové vody. Vodoprávní úřad pak stanoví podmínky aplikace a množství látek,“ řekl Petr Kavalír.

A jak to funguje? Hnůj v povrchové vodě podlehne rozkladu. Živiny, tedy dusíkaté látky a fosfor, jsou využity řasami a řasy slouží jako potrava zooplanktonu, kterým se živí ryby. „To je účel hnojení rybníků. Na odtoku z rybníka při rozumné dávce by nemělo být znatelné zhoršení kvality vody,“ dodal Kavalír.

Rybník Krejcar patří Rybářství Litomyšl, rozkládá se na třinácti hektarech, od Kameniček je vzdálen jeden kilometr. Na webových stránkách e–vysocina.cz je Krejcar nazýván „rekreačním rybníkem s možností koupání. Při pohledu na fotografii je ale zřejmé, že si lázeň s příměsí chlévské mrvy většina lidí raději odpustí.