Jednotlivé obce v okolí mohly připomínkovat Bezpečnostní zprávu, kterou firma vydala, a společnost má nyní čas do 30. června, aby tyto připomínky zpracovala.

STROMY NESTAČÍ

„Připomínkovali jsme stav skladovacích objektů a ploty okolo něj, které už nyní prakticky nejsou," říká například starostka Horky Dana Dostálová, které také vadí, že se firma JARO spoléhá na vzrostlé stromy okolo skladu, které by utlumily tlakovou vlnu, kdyby sklad vybuchl.

„Stromy jsou staré 95 – 120 let, může je napadnou kůrovec, lesníci je mohou pokácet," vysvětluje starostka. Obyvatelům Horky se také nelíbí doprava munice do skladu. Postrádají analýzu bezpečnostních rizik, neboť obcí budou projíždět nákladní auta plná nábojů.

Zpráva o obnovení skladování výbušnin v nedalekém skladu rozvířila debatu také v nedaleké Chrasti, kde se někteří domnívali, že zde budou uložené dokonce jaderné hlavice. Takové řeči jsou už podle tamní starostky Martiny Lacmanové minulostí.

Areál muničního skladu v lesích u Chrasti.

CO SE V AREÁLU DĚJE

„Město Chrast požaduje přesný kontrolní plán s uvedením termínu kontroly, typu a cíle kontrolních zjištění a konkrétní osobu, která bude za průběh kontroly zodpovídat. Dále žádáme o zajištění následné pravidelné informovanosti města o výsledcích kontrol, popřípadě opatřeních k nápravě tak, abychom mohli informovat občany a dokladovat aktuální stav," stojí v připomínkách, které vedení chrastecké radnice vypracovalo. Veškeré takto zjištěné informace by s ohledem na osobní údaje také zveřejňovalo na svých webových stránkách.

„Požaduji informace, abych mohla lidem odpovídat, když se mě zeptají, co se ve skladu nachází a co se tam právě teď děje. Skladuje se tam munice a ne kuličky," dodává Martina Lacmanová.