Do holandského města Ede počátkem listopadu vyrazili chrudimští loutkáři, kteří měli na programu šest představení ve čtyřech školách města Ede. Na závěr turné se uskutečnilo více než 90 minut trvající představení dětským pacientům ve zdejší nemocnici.

S jazykovou bariérou si vyslanci Chrudimě poradili bez problému; již dříve si zajistili překlady textů pohádek do holandštiny. Na místě navíc s vyprávěním pomáhali členové partnerské Nadace Stedenband Ede-Chrudim Berto van den Born a Hetty Joosten.

A jak dopadla představení před nejnáročnějšími diváky, tedy dětmi? „Podle reakcí dětí, ale i vyjádření učitelek, to byl velký úspěch. Všichni zúčastnění byli nadšeni," uvedla Jitka Čermáková.

Již dříve se v Chrudimi prezentovali holandští partneři. Prostory bývalé vinárny v chrudimském Muzeu byly koncem října beznadějně obsazeny více než osmdesáti zájemci o holandskou národní kuchyni.

S narážkou na barvy holandské královské rodiny a potažmo symbolické vyjádření holandské státní příslušnosti se tu konala Orang(ž)ová večeře. Jaké pohoštění si tedy holandští kuchaři a jejich pomocníci nachystali?

Předkrm zastal krémový bavarois z uzeného úhoře z jezera IJsselmeer s křenem a salátem z jablek, jako hlavní chod byla podávána pečená treska na másle se slaninou a jak jinak holandskou omáčkou. Dezertem byl zákusek hangop s lívanečky a karamelová vafle. Po celý večer pak bylo možno okusit rybí chuťovky, jako je například nasolený sleď herynek, makrela nebo smažené kousky mořských ryb.

K příjemnému večeru zajisté přispěl i hudební doprovod holandské skupiny Jazz Combo of Triple B (Big Band Bennekom). Hosté večera kromě zmíněných pokrmů také ochutnali tradiční holandský alkohol jenever. A názory přítomných? „Jídlo bylo úžasné, moc chutnalo, hudba super, zkrátka krásný večer…" (ap)