Centra, která pomáhají lidem se závažným duševním onemocněním, již fungují v Pardubicích a Hradci Králové. V Chrudimi již v Péči o duševní zdraví mnoho let funguje sedm sociálních pracovníků a peer konzultant, který má s duševním onemocněním vlastní zkušenost. Od října se tým zvětší o psychiatra, psychologa a čtyři zdravotní sestry.

"Vznikne tak nová kvalita, kdy se sociální i zdravotní péče promíchá dohromady. Budeme schopni nabídnout kromě pomoci se zařizováním sociálních záležitostí a podpory klienta také odbornou péči, když se klient zdravotně zhorší," uvedl ředitel Péče o duševní zdraví Petr Hejzlar.

Klienti v Chrudimi budou mít možnost při zhoršení jejich stavu využít místo hospitalizace pomoc ze strany odborníků v domácím prostředí. Odborní pracovníci Péče o duševní zdraví navštěvují některé klienty podle potřeby i několikrát denně. V Chrudimi je již aktivní i komunitní centrum, kde se klienti mohou scházet a sdílet své zkušenosti s duševním onemocněním. Skupinové aktivity probíhají někdy formou terapie, nebo třeba jako program pro podporu tělesného zdraví a zdravého stravování. "V říjnu se budou aktivity v centru ještě rozšiřovat. Psycholog nám pomůže programy dále obohatit a vylepšit," řekl Hejzlar. Fungování chrudimského Centra duševního zdraví finančně podpoří po dobu 18 měsíců ministerstvo zdravotnictví z evropských peněz, poté už budou centrum živit výkony na zdravotním pojištění jeho klientů.