„K církevním účelům není kaplička užívána, tvoří však výrazný prvek v krajině. Jako pomyslná brána obce si důstojnější vzhled rozhodně zaslouží,“ říká chrudimský starosta města Petr Řezníček s tím, že celkové náklady na její opravu se vyšplhají na zhruba 400 000 korun.

Oprava kapličky je rozdělena do tří etap. Vloni řemeslníci zajistili statiku svatostánku, vyměnili krom i střešní krytinu. Letošní fáze spočívá v opravách exteriéru kapličky. Úpravou projde i okolní terén a okolní plochy budou zatravněny.

Stávající omítku řemeslníci vyspraví, poté ji přebrousí a omyjí tlakovou parou. Ze stávající římsy zmizí novodobý štuk a nesoudržné části omítky. Prázdná místa nahradí nová vápenná omítka.

Po celoplošném přeštukování jemnou omítkou dělníci stěny natřou venkovním sol-silikátovým nátěrem. Na omítce se plánují použít dva odstíny pro zdůraznění tektoniky členění fasády.

Kromě fasády restaurátoři očistí kovová táhla, natřou je protikorozním nátěrem a následně kovářskou černí.

Náklady na tuto fázi oprav činí 129 tisíc korun. Padesáti tisíci přispěl Pardubický kraj z Programu podpory stavební obnovy a restaurování kulturních památek a drobných objektů památkového charakteru, zbytek hradí Chrudim z vlastních zdrojů.

„Přestože tato kaplička není uznána jako nemovitá kulturní památka, má smysl do ní investovat. K historii obce rozhodně patří a bylo by neomluvitelné, pokud bychom o ni přišli,“ říká místostarosta Jan Čechlovský.

V poslední fázi opravy kapličky dojde na opravu interiéru a s tím i na nutné restaurátorské zásahy. Ty se dotknou především silně poškozených nástěnných fresek.

Obvodové zdivo kapličky je kamenné. Klenba křížového typu, hlavice pilastrů a pilastry jsou postaveny z cihel. Původně byla na celém zdivu nanesena omítka a celý prostor byl malířsky pojednán. Do dnešní doby se dochovala pouze část omítky s malovanými anděly na klenbě a malé fragmenty omítky s malbou na hlavici pilastru a na pilastru. Vstup do kaple tvoří jednoduchý kamenný portál, fasáda je jednoduchá s korunní římsou po obvodu.