O titul se v nejužším finále poprvé utká i Chrudim, která postoupila do závěrečné části soutěže spolu s Kutnou Horou a Uherským Hradištěm. Hraje se o hodně, vždyť kromě prestiže je v sázce rovněž milion korun pro vítěze.

Soutěže se letos zúčastnil rekordní počet 54 účastníků. „Jsme rádi, protože tato soutěž je jediným oceněním na úrovni ministerstva kultury pro ta města, která se starají o své památky,“ uvedla náměstkyně ministryně kultury Anna Matoušková.

Historický úspěch

„Všichni tři finalisté se soutěže zúčastňují pravidelně. Uherské Hradiště bylo několikrát mezi trojicí nominovaných, Kutná Hora již jednou titul získala, bylo to za rok 1999,“ řekla Květa Vitvarová, tajemnice Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které soutěž spolupořádá.

Připomeňme, že Chrudim se v soutěži tak daleko dosud nikdy nedostala. „Naši letošní účast již teď můžeme právem považovat za nejúspěšnější. A to i z finančního hlediska, neboť Chrudim získala v tomto ročníku jako vítěz krajské části soutěže 100 tisíc korun a dalších sto tisíc obdrží za to, že postoupila mezi tři poslední města v republice. A stále ještě jsme i ve hře o zmíněný milion,“ uvedl chrudimský starosta Petr Řezníček.

Starosta v této souvislosti připomněl, že královské věnné město Chrudim vložilo od 90. let minulého století na obnovu svého historického jádra asi miliardu korun. „To je při rozpočtu asi 420 milionů korun významná částka. Můžu s hrdostí říct, že v památkové zóně neexistuje objekt, který by měl výrazný handicap,“ konstatoval Petr Řezníček.

S otevřeným hledím

O vyhlídkách na konečné umístění nechce chrudimský starosta spekulovat. „Vím, že konkurence je silná. Vždyť například Kutná Hora s více než třemi sty památkově chráněnými objekty patří spolu s Prahou a Českým Krumlovem mezi nejnavštěvovanější místa v celé zemi. Ale přesto věřím, že Chrudim nebude hrát ve finále roli nějaké skromné děvečky,“ uzavřel starosta Petr Řezníček.

(man, mv, pba)