"K tomuto opatření nás vedl nedostatek ochranných pomůcek a dezinfekčních prostředků. Roušky nám jsou v kontaktu s člověkem s koronavirovou nákazou k ničemu, potřebujeme respirátory. A těch je nedostatek, bohužel," říká mladý lékař. Hned z počátku tohoto opatření byli pacienti velmi nedůtkliví. Někteří bušili pěstí na dveře ordinace a dožadovali se vstupu, jiní si zlost vylévali po telefonu. "Čekárnu jsme prostě uzavřít museli. Lidé přicházeli i přes četná varování, posedávali na lavičkách, povídali si, a tak byli v bezprostředním kontaktu. Člověk infikovaný koronavirem o nákaze nemusí nic tušit, nevědomky šíří virus do svého okolí. Čekárna praktického lékaře je proto velmi rizikové místo. Jeden muž, podotýkám vysokoškolsky vzdělaný člověk, byl očividně nachlazený. Potom mi v ordinaci řekl, že se právě vrátil z Jeruzaléma! Testy naštěstí ukázaly, že není pozitivní," pokračuje Marek Jeništa.

Obličej s rouškou je snadným terčem 

Když je obličej lékaře opatřen jen rouškou, jde o snadný terč nákazy. Pokud by k ní došlo, za jediný den může doktor nakazit koronavirem řadu pacientů. A tomu chtějí manželé Jeništovi zabránit přísnými opatřeními.

"Spousta věcí počká, vystavujeme e-recepty a e-neschopenky, dáváme po telefonu konzultace. Ale samozřejmě jsme ordinaci neuzavřeli – neodkladné zdravotní problémy řešíme s pacienty v ordinaci. " ujišťuje lékař s tím, že s manželkou vyčlenili jednu vyšetřovací místnost, kde se nachází jen jeden lékař vybavený ochrannými pomůckami a osobně vyšetřuje pacienty. Tím se snížila spotřeba ochranných pomůcek 75 %.

"O to vydržíme déle plně chráněni, o to více lidem pomůžeme. V pondělí jsme od města obdrželi respirátory FFP2 a roušky. Takže situace už není tak hrozná jako minulý týden. Rád bych za nás oba za tuto pomoc poděkoval," dodává chrudimský lékař.

Ilustrační foto
Jak vidí situaci lékař: Ochranných pomůcek v nemocnicích je stále nedostatek

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník