Jde o most přes říční náhon, jenž se nachází mezi městskými hradbami a domem s pečovatelskou službou, a který je, na rozdíl od zmíněných lávek, využívaný i řidiči motorových vozidel. „Most má narušenou nosnou betonovou konstrukci,“ sdělil chrudimský místostarosta Aleš Nunvář.

Začne se projektovat

Podle starosty města Františka Pilného by revizí odhalené problémy mohly ohrozit statiku a únosnost celé konstrukce, avšak bezprostřední riziko nehrozí. „Most proto zůstává průchozí a průjezdný,“ uvedl starosta.

Dopravní značka teď zapovídá vjezd na most vozidlům o hmotnosti nad 15 tun, podle starosty by ale stálo za zvážení snížení tohoto limitu. Podobně by se podle něj mohly přehodnotit hmotnostní limity také u dalších chrudimských mostů.

Vizualizace přírodního koupacího biotopu.
O čištění vody z koupaliště se postará příroda

Radní rozhodli v minulém týdnu o zahájení projektové přípravy, avšak o konkrétním datu zahájení samotné opravy mluvit nechtějí. „Zatím není zařazena ani ve střednědobém výhledu,“ konstatuje František Pilný.

Opravu chystá i ŘSD

Mosty a lávky v Chrudimi nejsou všeobecně v dobré kondici. „Je to i tím, že se jejich stav dlouho nemonitoroval. Poslední monitoring proběhl někdy v letech 1992 a 1993, od té doby už se pravidelně plošně nedělal,“ konstatuje starosta.

V dobrém stavu je naopak jiný most v Soukenické ulici, který se nachází pod Širokými schody. Ten neobsahuje betonovou mostovku, ale je tvořen klenbou z kamenů, takže je téměř nezničitelný.

Největší chrudimskou mostní rekonstrukci bude představovat náhrada dosluhujícího říčního přemostění silnice 1. třídy poblíž v sídliště U Stadionu. K bourání a stavbě nového mostu tu má dojít v příštím roce. „Tady mě trochu mrzí, že se s ŘSD nepodařilo dohodnout posunutí termínu opravy do doby, než bude hotov silniční obchvat alespoň v úseku do Orle,“ řekl starosta. Podle něj tak lze očekávat větší dopravní komplikace.

Rychmurk
Část hradu Rychmburk už je zpřístupněna

Podle opozičního zastupitele Romana Málka je ale postup ŘSD správný. „Jestliže most opravu potřebuje a jsou na ni peníze, tak nemá smysl čekat. Kdo ví, jaké komplikace mohou nastat při stavbě obchvatu. To by se pak s opravou mohlo čekat i několik let,“ míní zastupitel. (man)