„Je potřeba zjistit koho a čeho všeho se bude začlenění uvedeného opatření týkat. Nejedná se přitom jen o data, se kterými pracuje samotný městský úřad, ale jde také o naše příspěvkové organizace a základní školy, tedy o všechny organizace, které nějakým způsobem nakládají s osobními údaji,“ uvedl starosta města Petr Řezníček.

Celkové náklady spojené s úplným začleněním směrnice zatím město nezná. „Samotná analýza může přijít na nějakých 150 tisíc, ale to, co s tím bude souviset dál, to je zatím trošku ve hvězdách. Je sice pravda, že Ministerstvo práce a sociálních věcí vypsalo dotační program, ze kterého bude možné získat nějaký drobný peníz, ale to nejsou žádné zázraky,“ dodal chrudimský starosta.

Místostarosta města Jan Čechlovský pak ještě starostu doplnil: „Upřímně řečeno, my nevíme, kolik to všechno bude stát, protože parlamentem zatím nebyla přijata konkrétní prováděcí legislativa,“ říká Jan Čechlovský. V souvislosti se zmíněnou analýzou místostarosta ujistil, že se na jejím vypracování podílejí především samotní zaměstnanci úřadu v rámci své práce. Vzhledem ke značné paletě spravovaných organizací ale bylo nutné zapojit i pomoc zvenčí.