Programem Národního zahájení ale bude město žít hlavně v sobotu, neboť jeho součástí jsou i tradiční Chrudimské obžinky, stejně jako prohlídky konané v rámci Dne otevřených dveří památek. Lidé si tak dnes mohou zdarma prohlédnout třeba expozice Regionálního muzea v Chrudimi, Muzea barokních soch, Muzea loutkářských kultur nebo Vodních zdrojů Chrudim, jichž budova je zároveň i sídlem Národního geoparku Železné hory. Otevřena bude i většina chrudimských kostelů, bašta Prachárna, věznice v budově soudu nebo Galerie Art.

V sobotu v 9 hodin začínají rovněž tématické workshopy. V Muzeu barokních soch si zájemci mohou vytvořit vlastní barokní odlitky a během workshopu v objektu Vodních zdrojů na Vodárenském náměstí zase půjde o vytváření sádrových odlitků pravěkých fosílií. Workshop v Regionálním muzeu bude zaměřen na výrobky z rybích šupin a v Muzeu loutkářských kultur budou v šikovných rukách účastníků vznikat originální loutky. Ve 13 hodin pak začne v Divadle Karla Pippicha vernisáž výstavy Fotoklubu Chrudim.

Program Chrudimských obžinek na Resselově náměstí otevře v sobotu v 9 hodin jarmark a zároveň s tím dojde i na pódiovou pozvánkou zúčastněných folklórních souborů, jejichž jednotlivá hudební a taneční vystoupení, proložená před polednem navíc i pohádkou, pak zabaví návštěvníky až do sobotních podvečerních hodin. 

Program Národního zahájení se zcela završí v neděli. V 8.30 hodin se folklorní soubory rozloučí na Resselově náměstí, na 10. hodinu bude připravena exkurze na Podhůru a na rozhlednu Bára a ve 14 hodin začne Lesní slavnost na Čertově skalce.