V loňském roce tak přišlo na svět 1126 dětí. „Je to krásné číslo, druhé největší v historii, ale plánovaných 1200 jsme nedosáhli. Snad se to povede letos,“ poznamenal s úsměvem primář dětského oddělení Chrudimské nemocnice David Kasal.

Počet miminek ovlivnila i pandemie, kvůli které musela být o svátku Mikuláše porodnice uzavřena. Nákaza se šířila mezi zdravotníky. „Péče o nastávající maminky z Chrudimska je zajištěna v blízké porodnici v Pardubicích,“ uvedl tehdy Miroslav Sirový, dnes již bývalý oblastní ředitel pro zdravotní služby Pardubické a Chrudimské nemocnice.

Personálně se vše vrátilo do starých kolejí před Vánoci, přesně 21. prosince. A Chrudim se tak mohla pochlubit první holčičkou narozenou v Pardubickém kraji, kterou se stala Valérie. Maminka Jitka z Chrudimi ji přivedla na svět deset minut před druhou hodinou ranní s váhou 2720 gramů a mírou 46 centimetrů.

Bývá krásnou tradicí, že prvním narozeným miminkům v novém roce předají dárek představitelé města. I tady se nepříjemně podepsala koronavirová epidemie, která zavřela dveře porodnice vyhlášením zákazu návštěv. „Pro holčičku mám samozřejmě dárek připravený, otázkou je, kdy ho předáme,“ řekl starosta města František Pilný.

Přísná protiepidemická opatření mají vliv i na účast tatínků u porodu. Hodně budoucích rodičů si přeje, aby brzy došlo k uvolnění a o „těžkou hodinku“ se podělili. „Manžel mi byl u porodu naší dcery velkou oporou, a tak soucítím se ženami, které jsou na sále samy,“ uvedla maminka roční Vanessky z Chrudimska.