Učitelky a děti z Mateřské školy Strojařů v Chrudimi se mohou pyšnit tím, že vytvořily nejkrásnější znak města z odpadového materiálu v rámci Pardubického kraje.

Dílo Chrudimáků je součástí nově vzniklé celostátní galerie znaků měst a obcí ČR vyrobených z odpadových materiálů, jejichž zhotovení iniciovala společnost Eko–Kom a jíž chce Agentura Dobrý den Pelhřimov zapsat do seznamu světových rekordů.

A co se porotě na chrudimském znaku nejvíc líbilo? Podle ředitelky mateřské školy Mileny Pokorné zabodovala kromě estetického provedení především nápaditost při volbě druhů odpadových materiálů. „Mnozí dělali znaky třeba jenom z víček od PET lahví, my jsme se nebáli materiály kombinovat. Z víčka od láhve bylo zhotoveno pouze oko orlice, ke stavbě znaku jsme využili hlavně papírové koule obalené igelitovými sáčky.

Použita byla rovněž víčka a kelímky od jogurtů, molitanová drť nebo umělohmotné lahve od čisticích prostředků,“ popisuje vznik znaku ředitelka školky. „Dbali jsme také na to, abychom dílo provedli co nejpečlivěji,“ dodala Pokorná.

Znak města Chrudim zamířil po krajské výstavě ještě do Brna na celostátní přehlídku konanou v rámci v neděli skončeného veletrhu Go a Regiontour 2011. Z tohoto „finále“ si už ale Chrudimáci žádné další mimořádné ocenění neodvezli.

„Cílem celé akce je posílení aktivní účasti občanů na tříděném sběru odpadů v obcích a městech České republiky a podpoření jejich odpovědného přístupu k životnímu prostředí. Rekord spočívající ve vytvoření největší galerie znaků měst a obcí vyrobených z odpadových materiálů bude následně zapsán Agenturou Dobrý den Pelhřimov do České knihy rekordů. Fotografie všech 1 025 hotových znaků je nyní možné si prohlédnout na webové adrese www.znakymestaobci.cz,“ upozornil ještě Luboš Rafaj z pelhřimovské agentury Dobrý den.