Vojáci z chrudimského 43. výsadkového praporu odletí do Mali. Půjde o nebojovou operací, během níž budou chránit velitelství tréninkové mise Evropské unie v Bamaku.

V chrudimských kasárnách se dnes koná závěrečná kontrola připravenosti jednotky před jejím vysláním. Dopolednímu nástupu vojáků bude přítomen i zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Aleš Opata, který odpovídá za řízení zahraničních operací.

Začátek v dubnu

„K nasazení do Mali je připraveno 34 vojáků, z toho je 32 příslušníků 43. výsadkového praporu z Chrudimi s odpovídající výstrojí, výzbrojí a technikou. V Mali budou působit pod velením nadporučíka Marka Štěpánka z chrudimského výsadkového praporu. Činnost v africké zemi jednotka zahájí na počátku dubna," uvedla plk. Jana Růžičková z Generálního štábu Armády ČR.

Střídání po půl roce

Jednotky mise EU jsou do Mali vysílány na základě požadavku Malijské vlády a jejich úkolem je pomoci při výstavbě a výcviku malijské armády. „Tato konkrétní jednotka bude působit v Mali šest měsíců, kdy vojáky vystřídá další rotace. Předpokládaná délka mise EU v Mali je 15 měsíců," dodává Jana Růžičková.

Mali nyní sužují střety s islamisty působícími na severu země. Islamisté byli do Mali vytlačeni v době arabského jara především z Lybie a Alžírska.

Zdroj: Youtube