Vlastní program Národního zahájení začal v Chrudimi už v pátek 8. září, kdy se konala vernisáž výstavy Nositel tradic lidových řemesel na Vodárenském náměstí, po které následoval slavnostní koncert Chrudimské komorní filharmonie netradičně po Širokými schody, ohňová show na Žižkově náměstí a lampionový večer s hudbou v Klášterních zahradách.

OTEVŘENÉ DVEŘE

V sobotu bylo možné navštívit mnoho památek po městě. Mezi nimi nechybělo bývalé chrudimské vezení nebo bašta Prachárna. Muzeum loutkářských kultur a Regionální muzeum v Chrudimi si připravilo několik tvořivých dílen, při kterých bylo možné vyrábět loutky, rybí šupiny nebo komín s čápem.

V sídle Geoparku Železné hory se kromě odlévání pravěkých fosílií ze sádry ochutnávala voda z Železných hor. „Nejvíce mi chutnala ta nejmladší z Kapalice. Tu z kohoutku jsme ani nezkoušeli, tu máme doma,“ zhodnotila degustaci malá Dita Nosálová.

Zdroj: Youtube

„Zájemci jsou překvapení, jak různě může voda chutnat a já jsem překvapený, že každému chutná něco jiného. Mně se třeba nechutná voda z Jenišovic a někteří si ji pochvalují. Všichni se ale shodují, že stará voda z Blanska plná minerálů moc dobrá není,“ říká za pořadatele manažer geoparku Jan Doucek.

NA VĚŽ A NA PARKET

Zájemci mohli vystoupat na věž kostela Nanebevzetí Panny Marie a odtud sledovat ruch na Resselově náměstí, který se stal středobodem sobotního dění.

Od devíti ráno se tu konal jarmark. Na pódiu se zahalovaly Dny evropského dědictví, hrála se pohádka a poté začal folklorní festival.

Své umění předvedly domácí soubory Kohoutek a Kuřátka Chrudim, Slovácký soubor Kyjov a polský Krakus Krakow.

Když kyjovší zatančili Slovácký verbuňk, který je zapsán na seznamu nehmotného dědictví UNESCO, program Chrudimských obžinek skončil. Milovníci tance a cimbálu však o zábavu nepřišli. Večer začala v sále Muzea velká taneční veselice pro veřejnost, kde se zájemci mohli naučit kroky mnoha tanců.