VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Co jsme jedli? Známý řezník byl výhra

Chrudim - Je vskutku zajímavé, že naši tazatelé při otázce, co jsme jedli před rokem 1989, mají v hlavě spíše pozitivní vzpomínky.

8.11.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Iva Kovářová


Jen málokdo řekne, že nebylo nic k dostání a kdo neměl známého řezníka nebo zelináře, musel doma hodně improvizovat. Třeba sortiment pečiva na pultech obchodů byl velmi jednoduchý jeden druh chleba, v případě černého moskevského dva, a nesolené rohlíky, mnohdy „gumové". Dnes je v malých pekárnách i velkých supermarketech pečiva nepřeberně a přesto naši čtenáři s nostalgií vzpomínají na dobu před rokem 1989.

Chléb vydržel

„Rohlíky nebyly vždycky jen gumové a pokud šlo o ostatní jídlo, třeba uzeniny, bylo připravené ze skutečného masa," říká Jan Klich z Heřmanova Městce. Chrudimačka Ilona Jeníčková se také „totalitního"chleba zastává: „Ano, jeden druh chleba sice byl ale koupený v pátek se jedl ještě v pondělí a nepáchl jako teď, kdy je už druhý den kyselý. Boží dar si dnes hospodyňky pečou doma a je voňavý a dobrý."

V osmdesátých letech hospodyňky vařily podle toho, jaké maso v tu chvíli sehnaly. Dopředu nemělo cenu něco plánovat. Kdo měl známého řezníka, který nechal balíček jater nebo vepřové kotlety, byl šťastlivec. „Ve Václavské ulici v Chrudimi byla prodejna s výsekovým masem, stála tam fronta od kuropění. Ale při troše štěstí se toho dalo koupit hodně. A hlavně za málo peněz. Pamatuji se, že jsem v kočárku vezla přes celé město celou telecí kýtu," směje se dnes padesátiletá Jana Janoušková. Jatka už v Chrudimi nejsou a prodejna výsekového masa jakbysmet.

Lunchmeat a kaše

V prodejnách masa a uzenin se předhánějí v cenových „akcích" a přesto bývá obtížné sehnat lunchmeat nebo vepřovou konzervu, které by chutnaly. „Na dovolenou jsme vozili do Bulharska hovězí ve vlastní šťávě a v tom bylo maso! Obalený lanšmít s novými brambory a okurkovým salátem byl rychlý oběd a velká mňamka. Ten dnešní, to je bláto," říká Šárka Klváčková z Chrudimě.

Lidé žili před Sametovou revolucí zdravěji, shodují se naši čtenáři. Jsou rozčarováni z informací, které se v médiích objevují ať jde o špekáčky bez masa, posypovou sůl v potravinách nebo sýry, které se nevyrábějí z mléka.

„Sice bylo jen pár druhů jogurtů, ale oproti tomu, co se prodává dneska, to byl gurmánský zážitek. A mléko umělo zkysnout a dal se z něj po bouřce udělat tvaroh. Zkuste to dneska, to spíš zplesniví," míní čtenářka Líba Petržílková. Ivana Hronová z Chrudimě si dobře vzpomíná na jídelníček svého dětství: „Jako děti jsme vyrostly na jogurtech, jovonkách, jovoželé, sýrech s kočičkou či sedmdesátce. Rohlíky jsme měli jen v sobotu k snídani, to jsme s mámou vyrazily okolo půl sedmé do samoobsluhy u Tramontáže koupit čerstvé. A k tomu lahvové fialové mléko. Salám jsme měli zřídka, to tak na Vánoce, to byl takový malý zázrak. Ale určitě jsme žili zdravěji."

Po roce 1989 se hranice otevřely a začaly se k nám dovážet rostlinná „másla", barvené sycené limonády a další „šmakulády". Nyní se naštěstí situace začíná obracet k lepšímu. Důkazem jsou certifikované regionální výrobky, ze kterých lze vybírat jen to nejkvalitnější maso, brambory, ovoce, med nebo vajíčka. Lidé žijící na vesnicích pochopili, že domácí králík nebo kachna je velkou pochoutkou a nemusí se spoléhat na dovoz mraženého masa ze vzdálených zemí. Máslo začíná být máslem a chléb chlebem.

Autor: Romana Netolická

8.11.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Předávání ceny Šampion zdravých měst.

Chrudim se stala Šampionem Zdravých měst

Provoz ve Václavské ulici.

Václavská ulice bude pastí pro neukázněné řidiče

Lípu Na Festunku zachvátily a zničily plameny

Chrudim - Shořela košatá lípa, která rostla poblíž vstupu do objektu chrudimské restaurace Festunk. Vzrostlý strom padl za oběť plamenům ve čtvrtek, nedlouho poté, kdy kdosi zapálil troud ve spodní části jeho dutého kmene. Oheň se pak rychle rozšířil stromovými dutinami jako komínem o celé metry výš a přes zásah profesionálních a dobrovolných hasičů už nebylo lípě pomoci.

Pojištění dětí? Jde o nadstandard, důležitější je pojištění rodičů

Odpověď na otázku, zda se může vyplatit pojištění dítěte, dávají podle finančního poradce společnosti Partners Václava Valáška příklady z praxe. Dětské pojištění dává smysl především za podmínky pojištění vážných zdravotních komplikací, jako jsou trvalé následky úrazu nebo diagnóza závažného onemocnění.

Tříletý polobezdomovec a brutální agresor v tramvaji: Prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 14. prosince 2017.

Chrudim hledá ve školkách místo pro stále mladší děti

Chrudim – Vedení chrudimské radnice připravuje své mateřské školy na přijímání stále mladších dětí. Poslední větší novela školského zákona totiž postupně snižuje věkovou hranici dětí pro nárokové přijetí do spádové mateřské školy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT