První vlněné řádky do ní přidali klienti Denního stacionáře Pohoda a Jitřenka. Až do 30. listopadu pak bude možné přijít do Městské knihovny Chrudim a do společného šály uplést libovolně dlouhý kus. „Zatím jsem vybrala vlnu, kterou jsem našla doma ve skříni, ale kdokoliv bude chtít přijít, může si s sebou vzít svoji vlnu a svým stylem přidat další kus," doplňuje knihovnice Iveta Novotná.

„Mezigenerační šála je super nápad, byla bych moc ráda, kdyby díky tomu přišlo více lidí do knihovny, protože je tu spousta knížek nejen pro děti, ale i pro dospělé," řekla Margita Lupoměská, která v knihovně upletla několik řádků do společného díla.

V rámci týdne knihoven se nevyrábí jen šály, ale například v hlinecké knihovně dnes začíná den otevřených dveří a návštěvníci se podívají i do skladů, kam se čtenáři běžně nedostanou.

V třemošnické knihovně naopak pořádají anketu, kterou tamní knihovnice zjišťují, jakým způsobem a odkud čtenáři získávají informace o knihách.

Výprodej knih

Knihovny se v tomto týdnu staly také prodejními místy, protože v rámci Týdne knihoven začal výprodej knih vyřazených z fondů, takže si čtenáři mohou odnést celou řadu výtisků už natrvalo.

„Jsou to knihy, které máme víckrát, nebo staré dětské pohádky, které se už nepůjčují. Kdyby o ně byl alespoň trochu zájem, tak je ve fondu necháme. Takhle je alespoň rodiče za tu pětikorunu dětem koupí, anebo sami zavzpomínají na své dětství, že si v ní četli. Tyhle knížky jsou krásné, ale nejsou plné barevných obrázků, a tak neupoutají a potom se choulí v regálu," řekla vedoucí třemošnické knihovny Pavla Alvarezová.

LUKÁŠ VANÍČEK